Home Novosti BiH FADIL NOVALIĆ OTVORENO PRIJETI: „Na silu ćemo odgovoriti silom…“

FADIL NOVALIĆ OTVORENO PRIJETI: „Na silu ćemo odgovoriti silom…“

Prema trenutnom sastavu, bez opozicionih zastupnika Komisija za izbor imenovanja nema potrebni kvorum za odlučivanje.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH prekinuta je kasno sinoć nakon što nije postignuta suglasnost o njenom nastavku.

“Stav kolegija je da se večeras prekine sjednica. O nastavku sjednice bit ćete obaviješteni”, saopćila je predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić nakon jednosatne pauze kojoj je prethodila žustra rasprava.

Na ovom vanrednom zasjedanju trebalo je izabrati nove članove Komisije za izbor i imenovanja, ali je bilo sporno što sama komisija nije bila u mogućnosti dostaviti inicijalni materijal za raspravu. Naime, opozicioni članovi komisije bojkotirali su njen rad nakon što su doznali da će biti smijenjeni.

Prema trenutnom sastavu, bez opozicionih zastupnika Komisija za izbor imenovanja nema potrebni kvorum za odlučivanje.

Nakon burne sjednice oglasio se zastupnik SDA i bivši federalni premijer Fadil Novalić.

-Večeras su pale sve maske, ujedinjeni u nekom novom UZP-u HDZ i Trojka ruše Ustav FBiH i BiH.

Kao što su rekle moje uvažene kolege Mahir Mešalić i Salko Zildžić “Ne damo vam da provodite silu. Na silu ćemo odgovoriti silom“!. Ne damo državu, poručio je bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Podsjetimo, zastupnici opozicionih stranaka najavili su mogućnost podnošenja krivične prijave protiv predsjedavajuće Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Mirjane Marinković Lepić jer smatraju da je nezakonito i neustavno djelovala time što je rano jutros, po završetku redovne sjednice Doma, nastavila vanrednu sjednicu, prekinutu tokom dana kada je konstatirala da nije bilo uvjeta za utvrđivanje njenog dnevnog reda.

Naime, inicijalni materijal za raspravu na ovoj sjednici trebalo je da dostavi parlamentarna Komisija za izbor i imenovanja koja se tokom dana sastala zasebno, ali je zbog nedostatka kvoruma i ona prekinula svoje zasjedanje, što je potom pred zastupnicima konstatirala i predsjedavajuća Doma.