Home Novosti BiH Fra. MIRKO MAJDANDŽIĆ, Bosna treba da se voli kao majka !

Fra. MIRKO MAJDANDŽIĆ, Bosna treba da se voli kao majka !

Franjevci u Bosni i Hercegovini su poznati kao čuvari Bosne i ljudi koji žive u miru sa svakim, a najprije sami sa sobom. Ugledaju se na osnivača reda “Franjevaca”, po kojem je sadašnji papa Franjo uzeo ime. Poznati su kao velike patriote Bosne i Hercegovinie, a ta ljubav je uzvraćena i svud su rado viđeni gosti, a kako oni doživljavaju svoju domovinu, pogledajte u kratkom videu ispod, a na kraju ima još jedan video koji će vam popraviti dan!

Sveti Franjo Asiški, poznat i kao Franjo Bernardone, bio je italijanski svećenik koji je živeo u 12. i 13. veku. On je osnivač franjevačkog reda i jedna od najpoznatijih figura u istoriji kršćanstva. Rođen je oko 1181. godine u Asizu, u današnjoj centralnoj Italiji.

Franjo je bio sin imućnog trgovca, ali je od mladosti pokazivao sklonost prema asketskom načinu života i duhovnosti. Nakon što je proživio turbulentnu mladost, Franjo se posvetio molitvi i služenju siromašnima. Legenda kaže da je 1206. godine doživio duhovno iskustvo tokom koje je čuo glas koji mu je naredio da obnovi Božju crkvu. To iskustvo pokrenulo je njegovu transformaciju i posvećenje siromaštvu i služenju.

Franjo je osnovao Franjevački red, poznat po svojoj asketskoj predanosti, ljubavi prema siromaštvu, miru i bratstvu. Red je rastao i brzo postao jedan od najvažnijih i najuticajnijih u srednjovekovnoj Evropi.

Sveti Franjo je poznat i po svom dubokom odnosu sa prirodom i životinjama, kao i po svom pesničkom talentu. Njegova poznata molitva, “Gospodine, učini me oruđem svog mira”, i danas inspiriše ljude širom sveta.

Franjo Asiški umro je 3. oktobra 1226. godine i proglašen je svecem samo dvije godine nakon smrti. Danas je sveti Franjo Asiški jedan od najomiljenijih svetaca u katoličkoj tradiciji i poštovan je širom svijeta zbog svog duhovnog naslijeđa i inspirativnog života.