Home Novosti BiH Gdje svi SNSD-ovci tu ide i Nenad: Nešić prijeti da neće…

Gdje svi SNSD-ovci tu ide i Nenad: Nešić prijeti da neće…

Ne mogu da shvatim da se neko predstavlja kao branitelj Ustava BiH, a krši njegove odredbe o sastavu Vijeća ministara, smatra Nešić

Nakon ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić osjetio se pozvanim da prokomentariše neimenovanje Srđana Amidžića za ministra finansija BiH. On je to nazvao nedopustivim.

– Ne mogu da shvatim da se neko predstavlja kao branitelj Ustava BiH, a krši njegove odredbe o sastavu Savjeta ministara. Trenutni sastav Savjeta ministara je neustavan jer Ustav BiH jasno propisuje da najmanje jedna trećina ministara, odnosno njih četiri, dolazi iz Republike Srpske. Ovako krnji Savjet ministara, kao i sve njegove odluke gube i legalitet i legitimitet‘, ocijenio je Nešić.

On dodaje da nema opravdanja za ovakve poteze Trojke, te da mu je žao što će biti prinuđen da glasa protiv svih odluka Ministarstva finansija, sve dok Republika Srpska ne dobije ono što joj pripada po Ustavu BiH.

– Žao nam je Trojka poušava blokirati procese i svaki dogovor. Odgovornost za posljedice snosiće isključivo oni. Za fer dogovor, u skladu s Ustavom BiH smo uvijek, ali na zakulisne igrice, nekorektnosti, nefer ponašanje – uvijek ćemo imati spreman odgovor, poručio je Nešić.