Home Novosti BiH Ghaler: Uvesti EU sankcije Dodiku i zaustaviti novac za RS

Ghaler: Uvesti EU sankcije Dodiku i zaustaviti novac za RS

Imamo mehanizme i sredstva da utičemo na stav Mađarske. Oni imaju i izbore u aprilu, vidjet ćemo kako će sve proći, navodi Ghaler

Milorad Dodik pokreće pitanje secesije RS-a, nećemo dopustiti da se takvo nešto desi, rekao je ovo večeras u razgovoru za Face TV, Michael Ghaler (CDU), njemački zastupnik u Evropskom parlamentu.

– Mi smo primili k znanju američke sankcije i mislim da i mi o tome trebamo dodatno razmisliti i mislim da Evropska unija treba uvesti dodatne sankcije – rekao je Gahler.

Pojasnio je i da onaj koji postavlja pitanja o postojanju BiH je onaj na koga se treba fokusirati kod uvođenja sankcija. Ghaler navodi da je snaga EU u jedinstvu i da će sankcije biti jače ako ih uvede Evropska unija.

– Imamo mehanizme i sredstva da utičemo na stav Mađarske. Oni imaju i izbore u aprilu, vidjet ćemo kako će sve proći – ističe Ghaler.

Dodaje da se prema RS-u iz EU također mogu zaustaviti novčana sredstva.

Na Dodikovu tvrdnju da će Kina finansirati RS ako mu EU uskrati novac, Ghaler se samo nasmijao.

– Naravno, Rusija nema novca. Kinezi su dovoljno pametni da mogu procijeniti da se ne trebaju kladiti na nekoga ko nije na stabilnom položaju čak ni unutar RS – rekao je Ghaler.

(Avaz)