Home Novosti GLAVNI TUŽILAC BRAMMERTZ OTVORENO O REZOLUCIJI O SREBRENICI: “Želio bih da više...

GLAVNI TUŽILAC BRAMMERTZ OTVORENO O REZOLUCIJI O SREBRENICI: “Želio bih da više država ima hrabrosti da…”

…usvoji ovakvu rezoluciju.”

“Rezolucija o genocidu u Srebrenici je odlična i adresira glavne probleme – prepoznavanje žrtava i postojanje genocida, ali razjašnjvajući da se radi o individualnoj krivičnoj odgovornosti i nije uperena protiv bilo koje države ili nacije. Želio bih da vidim da više država ima hrabrosti da usvoji ovakvu rezoluciju”, rekao je glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz na regionalnoj konferenciji “Pomirenje i suočavanje sa prošlošću na Balkanu”.

On je na konferenciji nevladine organizacije Građanska alijansa kazao da zna da se usvajanje desilo u kompleksnom i teškom političkom kontekstu, ali da čestita Skupštini Crne Gore što je to učinila, piše Pobjeda.me.

“To nije neprijateljski čin, uperen protiv bilo koje države ili vlade, već daje žrtvama ono što im je potrebno – prepoznavanje njihove patnje i nepravde koja im je učinjena i nazivajući to genocidom, kao što je i prepoznato u brojnim presudama”, kazao je Brammertz.

Vidjeli smo, kako je rekao, prije dvije sedmice, kada je donešena presuda Ratku Mladiću, koliko je još važna ova tematika.

“Čak 25 godina kasnije. Ima mnogo preživjelih i žrtava i u odnosu na njih vidimo da to nisu događaji iz prošlosti, nego su i dalje u centru njihovih života”, ističe Brammertz.

Mnogi novinari u Hagu su, prema njegovim riječima, pokušali da prikažu da je međunarodna krivična pravda završena donošenjem presude Mladiću, ali to, ističe, nije tako, nego je tek završeno jedno poglavlje, ali pitanje odgovornosti će biti nastavljeno tokom idućih godina.

Ne može se reći da je adresiranje ratnih zločina koje su počinili građani Crne Gore bilo veoma uspješno u prošlosti.

“Zato smo više angažovani sa kolegama tužiocima iz Crne Gore kako bi se kreirao program asistencije za vođenje slučajeva”, podsjetio je Brammertz..

Regionalna saradnja nije na nivou na kom bi trebalo.

“Jedan od razloga je što su brojni ratni zločinci našli utočište u drugim državama, a kako ne postoje ugovori o ekstradiciji, oni nastavljaju život bez progona”, naveo je Brammertz.

Najviše, prema njegovim riječima, razočarava glorifikacija ratnih zločinaca, negiranja genocida, da ministarstva distribuiraju biografije ratnih zločinaca, kao i to da se oni mogu vidjeti na javnim događajima.

“To je neprihvatljiva situacija i apsolutno ide u pogrešnom smjeru”, naglasio je on.

Pomirenje, kako je ocijenio, mora da dođe iz zajednice, a neophodni su odgovorni političari koji će podržati taj proces.

“Ako nema odgovornosti, ako nema prihvatanje istine o odgovornosti, onda pomirenje nema šansu. Treba prihvatiti prošlost da bi se moglo krenuti naprijed, a odgovornost je ključna stavka”, smatra Brammertz.

Zato će, zaključuje, biti neophodno puno rada, i u Crnoj Gori gdje je mali broj slučajeva razriješen.

“Želimo da pomognemo crnogorskim tužiocima i nadam se da će u interesu pravde i žrtava to biti uspješan proces “, poručio je on.

Poptredsjednica Skupštine Crne Gore i poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak ocijenila je da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici korak naprijed zato što sadrži nešto što je bilo bolno za neke narode, neke koji su tako promišljali u Crnoj Gori, jer sadrži da nijedan narod ne može da se okarakteriše kao genocidan, već je to nešto što može da se odnosi na pojedinca.

“Neophodna je pravda, ali da ne bude selektivna”, naglasila je ona.

Programski koordinator u Građanskoj Alijansi Milan Radović ocijenio je, pored ostalog, da je Crna Gora daleko od pomirenja.

(SB)

Previous articleŽELJKO KOMŠIĆ ZA “SLOBODNU BOSNU”: “Nikada nas neće uhvatiti na spavanju, BORIMO SE ZA SLOBODU I DOMOVINU! Sada mi motrimo na sve…”
Next articleMladić: To je ljudi genocid, kako će Karadžić to objasniti svijetu / Objavljeni transkripti o pripremama genocida u Srebrenici
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.