Home Novosti BiH GORDAN GRLIĆ RADMAN TOKOM RASPRAVE U HRVATSKOM SABORU: “U BiH smo postigli...

GORDAN GRLIĆ RADMAN TOKOM RASPRAVE U HRVATSKOM SABORU: “U BiH smo postigli nešto kolosalno, nikada ranije neki Visoki predstavnik nije poništio odluke svojih prethodnika!”

Ne navodeći koliko Hrvata prema posljednjem popisu živi u Bosni i Hercegovini, Grlić-Radman je zaključio da “Hrvati iseljavaju iz BiH zato što je ona nefunkcionalna država”.

U Hrvatskom Saboru danas e raspravljalo o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini u kontekstu nedavno okončanih Općih izbora kao i izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt. U uvodnom izlaganju ministar vanjskih poslova Hrvatske Goran Grlić Radman iskazao je zadovoljstvo zbog izmjene Izbornog zakona BiH ističući da najviše zasluge za to ima Vlada Hrvatske na čelu sa premijerom Andrejem Plenkovićem. Podsjetio je na brojne diplomatske napore, akcije i sastanke… na kojima su on i premijer Plenković od međunarodnih diplomata tražili da interveniraju u BiH i osiguraju jednakopravnost tamošnjih Hrvata u izbornom procesu.

Ministar Grlić Radman odgovarao je i na kritike koje su na njegov i račun Hrvatske Vlade iznosili zastupnici u čemu su najoštriji bili zastupnici “Mosta” Nino Raspudić i Nikola Grmoja.

Raspudić je kritizirao Andreja Plenkovića tvrdeći da ga Hrvati u Bosni i Hercegovini zanimaju samo kao biračko tijelo kojem se obraća uoči izbora u Hrvatskoj. Podsjetio je na, kako je rekao, Plenkovićevu prevaru sa polaganjem kamena temeljca za “Podravkinu” tvornicu u naselju Kruševo pored Mostara prije dvije i pol godine kada je zajedno sa Draganom Čovićem slavodobitno obećao deset hiljada novih radnih mjesta.

“Znate li koliko je od tada do danas otvoreno radnih mjesta? Nije nijedno! Čak je i “Podravka” demantirala da ima ikakve veze sa tom tvornicom za koju je kamen temeljac postavljen isključivo za potrebe Plenkovićeve predizborne kampanje”, kazao je Raspudić.

VAŽAN JE POPIS U BiH IZ 1991. GODINE

Osvrćući se na protekle izbore on je rekao da nametnute izmjene Christiana Schmidta nisu riješile nijedno od vitalnih pitanja za Hrvate u BiH.

“Željko Komšić je ponovo izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dok je Hrvatima u Parlamentu sužen prostor za zaštitu njihovih vitalnih nacionalnih izmjena. To što Hrvati postoje u BiH nije zahvaljujući Vladi, nego uprkos Plenkoviću i njegovoj Vladi”, poručio je Nino Raspudić.

Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman optužio je Raspudića da je “glasnogovornik predsjednika Zorana Milanovića”, za kojeg je kazao da je nanio ogromnu štetu naporima Hrvatske Vlade da se izbori za poboljšanje statusa Hrvata u BiH.

“Ja imam saznanja da predsjednik Milanović tokom susreta sa predsjedničkom Njemačke Frank-Walter Steinmeierom uopće nije pominjao Hrvate u BiH i probleme sa Izbornim zakonom”, otkrio je hrvatski ministar Grlić-Radman.

Na pitanje jednog od zastupnika da li mu je poznato kada je održan posljednji popis stanovništva u BiH i zna li koliko danas Hrvata živi u našoj zemlji, ministar Grlić- Radman je rekao da on jako dobro poznaje prilike u BiH.

“Tijekom svoga mandata sam 24 puta boravio u BiH, ja sam za nju vezan pupčanom vrpcom. Znam probleme ljudi u Hercegovini, Središnjoj Bosni, Posavini…Prema popisu iz 1991.godine u BiH je živjelo 785 tisuća Hrvata. Popis iz 2013. bio je više okvirni…”

Ne navodeći koliko Hrvata prema posljednjem popisu živi u Bosni i Hercegovini, Grlić-Radman je zaključio da “Hrvati iseljavaju iz BiH zato što je ona nefunkcionalna država”.

(Za razliku od Hrvatske, koja je krajnje funkcionalna i iz koje je u posljednjih deset godina iselilo pola miliona Hrvata, prema rezultatima zadnjeg popisa stanovništva. (Op. “SB”))

ZAŠTO SMO POZVALI HRVATE NA GLASOVANJE?

Nikola Grmoja, još jedan zastupnik “Mosta”, podsjetio je ministra Gorana Grlića Radmana da su, predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i on, ministar vanjskih poslova, nekoliko mjeseci uoči izbora u Bosni i Hercegovini slali poruke Hrvatima u BiH pozivajući ih da ne izlaze na izbore ukoliko Izborni zakon ne bude promijenjen na način kako je to tražio Hrvatski Narodni Sabor. “Šta se to bitno desilo, pa ste promijenili mišljenje i tražili da Hrvati ipak izađu na izbore koji su se održali po važećem Izbornom zakonu”, pita je Grmoja.

Ministar Grlić-Radman je odgovorio da je “politika umijeće mogućeg”, pa nastavio.

“Ako ste pratili ono što se dešavalo mogli ste vidjeti da je bošnjačka strana opstruirala svaki dogovor. Vi to gledate idealistički, zapravo zaboravljajući da postoje i neki drugi i da u Bosni i Hercegovini ne žive samo Hrvati. Morate vidjeti na što je tko spreman i što se može uraditi u datim okolnostima. Naravno i u međunarodnoj zajednici. Nisu sve države blagonaklono gledale na hrvatsku poziciju. Ovo što smo mi napravili, to je kolosalno. To je nešto što nitko do sada nije napravio! Pazite, Visoki predstavnik u BiH nikada do sada nije mijenjao nešto što je učinio njegov prethodnik. Ovo je prvi put da se to desilo.”

Hrvatski ministar vanjskih poslova je rekao da su premijer Plenković i on imali veliko razumijevanje kod vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i “zemljama Kvinte”.

(SB)