Home Novosti BiH GORDAN GRLIĆ RADMAN ZADOVOLJAN: “Christian Schmidt je amandmanima stvorio povoljniju političku klimu,...

GORDAN GRLIĆ RADMAN ZADOVOLJAN: “Christian Schmidt je amandmanima stvorio povoljniju političku klimu, za pet dana nam dolazi Konaković…”

“Hrvatska je najzaslužnija što je BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU-u.”

Gost u programu HRT-a sinoć je bio Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske gdje je komentarisao trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini i naš put do članstva u EU-u.

O promjenama i izmjenama izbornog zakonodavstva BiH govori se toliki niz godina, stvari se mijenjaju vrlo sporo.

“Promjena izbornog zakonodavstva, odnosno reformi jest unutrašnja stvar Bosne i Hercegovine. Korak je već napravljen nakon izbora kada je visoki predstavnik Christian Schmidt amandmanima stvorio povoljniju političku klimu”, rekao je Grlić Radman i dodao:

“Bosna i Hercegovina treba biti institucionalno funkcionalna zemlja na način kako i Ustav definira, zaštitu kolektivnih prava konstitucionalnih naroda.”

Prvi put imamo tako brzo formiranu vlast, Vijeće ministara i danas je prvi vanjskopolitički posjet nekoj zemlji bio posjet Borjane Krišto Republici Hrvatskoj, istakna je Grlić Radman i dodao da će za pet dana ugostiti ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“BiH je Hrvatskoj susjedna zemlja mi dijelimo najdulju granicu. Hrvatska je ispunila sve svoje vanjskopolitičke ciljeve, strateške ciljeve. Ono što preostaje je stabilnost Zapadnog Balkana, naravno prije svega Bosne i Hercegovine”, rekao je Grliić Radman i dodao:

“Hrvatska je najzaslužnija što je BiH dobila kandidatski status za članstvo u EU-u.”

Za članstvo u Europskoj uniji Bosna i Hercegovina mora donijeti razne reforme, a prioritet je formiranje vlasti.

“Treba rješavati formiranje vlasti, vlade i ona se mora uhvatiti u koštac s reformama. Naša je dužnost ubrzati te promjene i reforme kako bi Bosna i Hercegovina što prije bila što bliže Europskoj Uniji”, dodao je Grlić Radman.

(SB)