Home Novosti BiH GOVOR SVENA ALKALAJA IZBACIO IZ TAKTA AMBASADORA HRVATSKE: Pogledajte šta je Ivan...

GOVOR SVENA ALKALAJA IZBACIO IZ TAKTA AMBASADORA HRVATSKE: Pogledajte šta je Ivan Šimonović kazao o „legitimnom predstavljanju“ i Željku Komšiću… (VIDEO)

“Schmidt je donio odluku nezavisno i intervenirao je samo prema svom mandatu. On zaslužuje našu podršku, a ne kritike i optužbe”, kazao je Šimonović.

Ivan Šimonović, ambasador Republike Hrvatske pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija pozdravio je mandat visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta odbacivši optužbe bh. ambasadora u UN-u Svena Alkalaja koji je zaključio kako je Schmidt “sarađujući sa Hrvatskom na izmjenama Izbornog zakona BiH počinio krivično djelo”.

Hrvatski predstavnik je kazao da u BiH postoje snage “koje propitkuju Dayton i žele dominaciju”.

“Podržavamo rad Schmidta. Sad je red na ustavnim reformama da se donesu odluke koje će dovesti do legitimnog zastupanja na svim nivoima, kao i pravo svih građana da budu izabrani. Pozivamo relevantne političke aktere da preuzmu odgovornost i da se što prije formiraju vlade”, kazao je.

Naveo je kako je bh. ambasador Sven Alkalaj iznio teške optužbe na račun Schmidta i Hrvatske da su radili zajednički na izmjenama Izbornog zakona odbacivši ovakve navode.

“Schmidt je donio odluku nezavisno i intervenirao je samo prema svom mandatu. On zaslužuje našu podršku, a ne kritike i optužbe”, kazao je Šimonović.

Na kraju svoga obraćanja poručio je kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini po četvrti put uskraćeni za svoga “legitimnog predstavnika” u Predsjedništvu BiH i da nisu glasali za Željka Komšića, ocijenivši kako to krši Dejtonski sporazum.

Pogledajte video.

(SB)