Home Novosti BiH Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić očitala lekciju predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari: “Više...

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić očitala lekciju predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari: “Više ništa i nikome ne trebamo dokazivati”

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara kazala je da je krajnje vrijeme da u Sarajevu bude podignut spomenik poginulim pripadnicima HVO brigade “Kralj Tvrtko”. To ne bi bilo neobično da spomen-ploča nije već podignuta, prije godinu.

Bradara je razgovarala sa predstavnicima Udruženja dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Kantona Sarajevo prilikom čega su razgovarali o problemima udruženja.

Nakon sastanka je kazala kako je “krajnje vrijeme da se prestane polagati cvijeće na mjestu predviđenom za izgradnju spomenika i da bude izgrađen spomenik poginulim i preminulim braniteljima Grada Sarajeva pripadnicima HVO brigade “Kralj Tvrtko”.

Međutim, u maju prošle godine je na 30. godišnjicu HVO-a Sarajevo otkrivena spomen-ploča HVO braniteljima “Kralj Tvrtko”, koju je podigao Grad Sarajevo.

Zanimljivo je da ni predsjednica entiteta Bradara, a ni predstavnici udruženja s kojim je razgovarala nisu znali da je spomenik već podignut na inicijativu jedne druge hrvatske organizacije – Udruženje organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a.

Bradara je napomenula kako bi postavljanje tog spomenika bio “istinski test multietničkog Sarajeva”.

Gradonačelnica Benjamina Karić je tim povodom brzo reagovala kazavši za Klix.ba da je “Sarajevo položilo sve ispite ljudskosti, pravde i humanosti”, ali da je pitanje hoće li ih položiti ostali.

“Sarajevo više ništa i nikome ne treba dokazivati”, rekla je Karić.

“Sarajevo je položilo sve ispite ljudskosti, pravde i humanosti, pitanje je hoće li i kada te ispite položiti i ostali”, dodala je Karić na Facebooku.

Inače, HVO Sarajevo je formiran 29. maja 1992. godine. U sastavu jedinice bilo je preko 5.000 branitelja.

Pored njih, tu je bila i brigada “Kralj Tvrko”, a zajedno su za odbranu grada položili 102 života.