Home Novosti BiH GREŠKA U KORACIMA: Šta se krije iza neraskidive veze Dragana Čovića i...

GREŠKA U KORACIMA: Šta se krije iza neraskidive veze Dragana Čovića i Milorada Dodika…

SNSD i HDZ BiH nisu u poziciji da diktiraju ko će im biti treći partner.

Ko će koga izdati, ko će kome pomoći, a ko se za šta prodati? Politika je skupa igra, a bh. političari uglavnom iskusni igrači. O formiranju vlasti i postizbornim križaljkama za FTV je govorila politička analitičarka Tanja Topić.

Govoreći o prvom sastanku Milorada Dodik i Dragana Čovića nakon izbora, Topić kaže da je to neraskidiva veza – i može se očekivati da se to partnerstvo nastavi. Međutim, kazala je postoji šum u komunikaciji, raskorak u izjavama – Dodik je rekao da će se formiranje državne vlasti otegnuti do proljeća, dok je na drugoj strani HDZ-ovo stalno ubrzavanje i njihove optimistične najave o formiranju vlasti do kraja godine.

SNSD i HDZ BiH nisu u poziciji da diktiraju ko će im biti treći partner, smatra Topić, jer postoje različite matematičke kombinacije – štaviše, ističe ona, SNSD zavisi od HDZ-a BiH.

“Ovakav Dodikov stav je pogrešan, nastavlja politiku koju smo gledali – a to je stvaranje pakta između dva aktera i baziranje na politici ucjenjivanja”, kaže Topić.

Što se tiče novog saziva Predsjedništva BiH, Topić očekuje nastavak politike člana koji dolazi iz SNSD-a – on će zauzeti antikomšićevski, što će biti nastavak odnosa HDZ-a BiH prema Željku Komšiću, kao članu Predsjedništva BiH.

Topić navodi kako se sada iz kulisa odvija bezbroj kombinacija i trgovina – to je nešto uobičajeno, a SNSD-u je važan kontrolni paket u Domu naroda BiH i uložit će sva sredstva i napore da ga dobiju.