Home Novosti GRLIĆ RADMAN OGORČEN: “Oni su osramotili Hrvatsku pred međunarodnom javnošću. Sad moramo...

GRLIĆ RADMAN OGORČEN: “Oni su osramotili Hrvatsku pred međunarodnom javnošću. Sad moramo ponovno graditi reputaciju!”

Optužio je opoziciju za nerazumijevanje globalnih i sigurnosno-političkih tema i problema.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman osvrnuo se tokom gostovanja u Dnevniku N1 televizije na današnje glasanje sabora o učestvovanju Hrvatske u misiji EUMAM, u sklopu koje će se obučavati ukrajinski vojnici.

Grlić Radman kaže da je očekivao kako će svi saborski zastupnici pokazati razumijevanje i političku odgovornost tokom glasanja o obuci ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju.

“Ne možemo govoriti o nekakvom skupljanju, to je procedura koja nalaže razumijevanje i političku odgovornost. Očekivali smo da će 151 zastupnik glasati za, prepoznati važnost ove misije. Hrvatska vlada je dosad konzistentno provodila sve te oblike pomoći. Ovo bi bila jedna nadogradnja, čak i niža od onog što smo dosad davali”, kazao je.

“Sad moramo ponovno graditi reputaciju Hrvatske”

“Sjetite se da je sabor podržao teritorijalni integritet Ukrajine, ovdje je bila Krimska platforma i svi u saboru su s veseljem dočekali predsjednika Vrhovne Rade Ruslana Stefančuka, da bi se onda dogodilo ovo sada, jedan debakl hrvatske oporbe. Osramotili su Hrvatsku pred međunarodnom javnošću”, dodao je ministar.

Ističe da će se sada morati boriti kako bi ponovno izgradili reputaciju Hrvatske jer u inostranstvu ne znaju ko je kako glasao, nego kažu da je Hrvatska protiv toga. Optužio je opoziciju za nerazumijevanje globalnih i sigurnosno-političkih tema i problema.

“Mi smo članica EU, a svih 27 zemalja članica EU je podržalo ovu misiju vojne pomoći”, naglasio je.

Grlić Radman je odgovorio i na pitanje jesu li se on ili premijer Plenković prije odlaska na vijeće EU konsultirali s predsjednikom Milanovićem.

“Pa naravno da su svi znali, ali 15. oktobra tek je o tome postojao načelni dogovor. Razmatrali su se tek modaliteti i budući operativni pravci”, poručio je.

“Postojala je komunikacija s predsjednikom”

“Onda je predsjednik izašao s informacijom koja nije čak ni raspravljana ni medijski plasirana od visokog predstavnika, nego je to ostavljeno za neki drugi put kada se bude odlučivalo. Tada je predsjednik već dobio zahtjev za suglasnosti za tu misiju, kad smo definirali korake i modalitete”, rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je podsjetio javnost da predsjednik države nikada nije osudio rusku agresiju, da nije bio u Kijevu te da nikada nije izrazio solidarnost ukrajinskom predsjedniku.

“Prema tome, nepotrebno je razgovarati o tome je li se napisao dopis danas ili sutra. Komunikacija je postojala i predsjednikovi suradnici su znali za postojanje jedne takve inicijative”, poručio je Grlić Radman.

Smatra da je današnji rezultat glasanja u saboru “pokazatelj da su saborski zastupnici moralni patuljci i političke kukavice”.

“To je petokolonaški sindrom. Izdana su moralna načela, ali i hrvatski nacionalni interes. Hrvatska participacija je izuzetno važna u ovom trenutku. Ukrajina je bila među prvim državama koje su priznale Hrvatsku”, dodao je.

“Sve je napravljeno po proceduri”

Upitan ima li Hrvatska potpisan međunarodni sporazum o savezništvu s Ukrajinom, kao što to traži Ustav kada se radi o dolasku stranih vojnika u Hrvatsku, ministar je prvo odgovorio da su takva pitanja sitničarenje, a na onda naglasio da je sve napravljeno po proceduri.