Home Novosti BiH Hag odbio zahtjev “Srpskog Adolfa” za prijevremeno oslobađanje

Hag odbio zahtjev “Srpskog Adolfa” za prijevremeno oslobađanje

goran jelisic zlocinac

Sudija Mehanizma za međunarodne krivične sudove /MMKS/ Teodor Meron odbio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Gorana Jelisića koga je Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja rata, javila je Srna.

 

 

Meron je odluku da se ne dozvoli prijevremeno puštanje na slobodu Jelisiću objasnio težinom počinjenih zločina i činjenicom da je jedan od uslova da osuđeni odsluži dvije trećine kazne, što kod Jelisića nije slučaj.

U saopštenju MMKS navodi se da se Jelisić primjerno ponašao tokom dosadašnjeg boravka u zatvoru, ali da priroda i težina zločina koje je počinio ne dozvoljavaju da bude odobreno prijevremeno puštanje na slobodu.

Jelisić je zahtjev za prijevremeno puštanje predao 13. januara, a odluka o odbijanju zahtjeva donesena je 22. maja.

Podsjećamo, Meron je 2013. godine donio odluku da ublaži kaznu Jelisiću, koji u Italiji služi kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistava, okrutnog postupanja, pljačke i nehumanih djela, počinjenih u maju i junu 1992, u logoru Luka u Brčkom, pa bi u zatvoru trebalo da ostane četiri godine i dva mjeseca manje.

Sudija Meron tada je prihvatio preporuku italijanskih vlasti, prema kojoj Jelisić, po zakonima te države, ima pravo na ublažavanje kazne od 180 dana, jer je učestvovao u programu rehabilitacije, i još tri godine i osam mjeseci (1.170 dana), koji su mu ranije odobreni.

Prema praksi Haškog tribunala, osuđeni stiču pravo za zatraže prijevremeno oslobađanje nakon što odsluže dvije trećine izrečene kazne. Jelisić nije odslužio dvije trećine kazne.

Jelisića, poznatog, i kao “srpski Adolf”, pripadnici Međunarodnih stabilizacionih snaga (SFOR) su uhapsili u januaru 1998.

Na prvom izlasku pred sud, izjavio je da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, da bi se u oktobru 1998. izjasnio krivim po 15 tačaka optužnice za zločin protiv čovječnosti i 16 tačaka za kršenja zakona i običaja ratovanja, a izjasnio se da nije kriv za genocid.

Pretresno vijeće ga je u decembru 1999. osudilo na 40 godina zatvora, oslobodivši ga optužbe za genocid. Presudu je žalbeno vijeće potvrdilo u julu 2001, poslije čega je Jelisić prebačen u Italiju na odsluženje kazne.

Previous articleĆatić: Mnoge majke su umrle, a nisu dočekale da ukopaju svoje najdraže
Next articleHolandski vojnik vraća se u Srebrenicu svake godine: U muzeju sačuvao ratne uspomene
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.