Home Novosti BiH Haris Silajdžić: Moja poruka Miroslavu Lajčaku

Haris Silajdžić: Moja poruka Miroslavu Lajčaku

Ratni ministar vanjskih poslova i premijer Republike Bosne i Hercegovine, kao i nekadašnji član Predsjedništva naše zemlje dr. Haris Silajdžić u razgovoru za Radiosarajevo.ba reagirao je na nedavni znakoviti susret ministra vanjskih poslova Slovačke i bivšeg visokog predstavnika u našoj zemlji Miroslava Lajčaka s liderima HDZ-a i SNSD-a Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom u Bratislavi.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, Lajčak je s Čovićem i Dodikom razgovarao o brojnim pitanjima koja se tiču naše zemlje, među kojima je i Izborni zakon Bosne i Hercegovine, što je izazvalo različite reakcije u bh. javnosti.

Ugledni bh. novinar i diplomata Hajrudin Somun tako je kazao za naš portal da ga je navedeni sastanak podsjetio na susret Mate Bobana i Radovana Karadžića u maju 1992. godine.

Nemojte se širiti, uspravite se

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je podsjetio da susreti dvojice, bez trećeg nisu dobri za BiH, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić naglasio kao je sastanak koji je organizirao Lajčak je “potez koji neće doprinijeti napretku procesa formiranja vlasti”.

Bila je to prilika da se mediji prisjete američkih depeša objavljenih posredstvom WikiLeaksa, a u kojima je prije još desetak godina izražena sumnja u Lajčakove dobre namjere prema BiH.

“Lajčak je Tadićev i Dodikov lobista”, navedeno je u jednoj depeši koju je iz Beograda u Washington poslao bivši američki ambasador u Beogradu Cameron Munter.

Stjepan Mesić: Dodik s Lajčakom lašti cipele

Iz američke ambasade u Sarajevu prema Bijeloj kući, također, upućena je ocjena prema kojoj je “Lajčak tvrdio da pravi problem u BiH predstavlja Haris Silajdžić, a da Milorad Dodik stvari čini još gorim samo zato što ne može ušutjeti na Silajdžićeve provokacije”. Ova poruka je otkrivena nakon objavljivanja tajnih depeša na Wikileaksu.

“Ministar Lajčak nije naveo nijednu od mojih navodnih provokacija. Ja se jesam koristio terminima država Bosna i Hercegovina, imovina države Bosne i Hercegovine i, posebno, genocid u Bosni i Hercegovini. Nisam znao da te činjenice ministar Lajčak u kuloarima kvalificira kao provokacije. Kao što nisam čuo neke njegove reakcije na izjave koje dovode državu BiH u pitanje, a to je država za koju gospodin Lajčak kaže da treba da bude u EU. Nota bene, ne u NATO već u EU”, kazao je Silajdžić za Radiosarajevo.ba.

A što se tiče diplomatskih depeša iz Beograda u kojima se ministar Lajčak naziva ‘Dodikovim lobistom’, Silajdžić veli:

“Ja bih rekao da to i nije tako rijedak opis njegovog djelovanja u međunarodnim krugovima.”

Silajdžić, koji ima ogromno iskustvo na diplomatskoj sceni, i to u najtežim danima za našu domovinu, uputio je i poruku Lajčaku posredstvom portala Radiosarajevo.ba.

“Ako već želi da doprinese miru na Balkanu, a koliko vidim ja, jako je zainteresiran i za regiju i za BiH, rekao bih da poruči onima, posebno u Beogradu, da su svi planovi koji se tiču tzv. velike Srbije od Garašanina (Ilije, op.a.), Stevana Moljevića, do Draže Mihailovića i Slobodana Miloševića…da svi ti planovi zapravo sužavaju Srbiju, te da bi bolje bilo da se prestanu širiti i da se usprave. Bit će bolje za sve”, poručio je Silajdžić.

Ako Lajčaka zanima dobrobit ove regije, podvukao je Siladjžić, neka prenese ovu poruku “ljudima koji očigledno imaju sagovornika u njemu”.

“On dobro zna u čemu je problem. Problem je uvijek bio u teritorijalnim aspiracijama. Ti koji imaju takve aspiracije u ovoj regiji spremni su staviti na žrtvenik svoje vlastite neostvarenosti i ideološke nazadnosti još koju generaciju, ne samo onih ‘drugih’, već i generaciju iz vlastitog naroda”, istakao je Silajdžić.

Genocid se, očito, isplati

Osvrnuo se i na Evropu i regiju danas.

“A što se pak tiče samog genocida, ne znam kako bi tu izjavu kvalificirao g. Lajčak, rekao bih da nakon svega što se desilo, svih presuda, da se genocid isplati! To je poruka, nažalost – genocid se isplati! A može se dobiti čak i spomenik usred antifašističke Evrope. Nacistički kolaboracionista dobio je spomenik usred antifašističke Evrope! Danas se genocid isplati!”, ironično je primijetio Siladjžić, aludirajući na nedavno otkrivanje spomenika ratnom zločincu i vođi četnika Draži Mihailoviću u istočnoj Hercegovini.

Na pitanje kakve to poruke šalje Evropska unija – koju predstavlja i Lajačak – u kontekstu otvorenog ‘NE’ daljnjem pridruživanju zemalja regije, Silajdžić je podsjetio na izjave uglednog francuskog filozofa Bernard-Henri Lévya.

“Da, Evropa je zamrla u Bosni i Sarajevu 1992. godine, ali će oživjeti! Lajčak neće biti protagonista te oživjele Evrope… Zato, ako može, neka prenese tim ljudima: ‘Nemojte se širiti, uspravite se…’. Ovo širenje, sve ovo što sam nabrojao, vodi ka sužavanju Srbije… Što se vidi iz priloženoga’, zaključio je Silajdžić.

(Radio Sarajevo)