Home Novosti BiH Hercegovački list osuo paljbu po “pogubljenim dužnosnicima HNS-a”: Fanatična Čovićeva strategija zanemarila...

Hercegovački list osuo paljbu po “pogubljenim dužnosnicima HNS-a”: Fanatična Čovićeva strategija zanemarila sve druge probleme hrvatskog naroda

– O sabotaži izbora je suludo i samoubilački i promišljati. Pogubljeni dužnosnici oba HDZ-a su sve karte bacilli na izbornu reformu i ta će fanatična strategija, izgleda, doživjeti još jedan debakl – piše mostarski Dnevni list.

Pregovori o promjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine formalno nisu mrtvi. Potvrđeno je iz više izvora kako bi za nekoliko dana u posjet našoj državi ponovno trebali doputovati pregovarači i pomagači Angelina Eichhorst, u ime Europske unije, te Matthew Palmer, ispred Sjedinjenih Američkih Država.

Neimenovani zapadni dužnosnici nisu mogli reći ni da li će Eichhorst i Palmer jednom ili više puta doći u Sarajevo na pregovore, kao niti koliko dana planiraju provesti u BiH. Nebitno, svima je poznato da pješčani sat neumoljivo curi, izborna je godina i zapravo radi se o završnom, očajničkom pokušaju da se u sljedećih mjesec dana akteri približe oko ključnih prijepora tog famoznog Zakona koji je zemlju odveo u ambis, gotovo na rub rata.

Pogubljeni HNS

Imaju li bošnjački i hrvatski čelnici mudrosti, pameti i hrabrosti za bolne lomove, ili će se prepustiti komoditetu ne riskirajući ništa nekoliko mjeseci pred parlamentarne izbore? Čini se da je izmjena Izbornog zakona, koliko god se Amerikanci i Europljani upinjali prevelik izazov i još jedan diplomatski fijasko.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović ne odstupa niti milimetra, upozorava kako su konstitutivnost i legitimno predstavljanje ‘crvena crta’ za Hrvate ispod koje se ne ide, dok bošnjački vođa Bakir Izetbegović nema kuraže, pa niti kapaciteta da sam potpiše nužne lomove.

Međutim, važno je ukazati na zabrinjavajuću činjenicu da je politički život za stranke HNS-a praktično sveden samo na Izborni zakon i da je za sve druge sfere zamro. Što je s alternativama i razrađenim strategijama postupanja u slučaju i definitivne potvrde propasti svih pregovora oko reforme izbornog zakonodavstva.

O sabotaži izbora je suludo i samoubilački i promišljati. Pogubljeni dužnosnici oba HDZ-a su sve karte bacilli na izbornu reformu i ta će fanatična strategija, izgleda, doživjeti još jedan debakl.

Crni oblaci će, prema bošnjačkim prijetnjama, obgrliti Dom naroda i svjedočit ćemo, primjerice, najezdi ‘Hrvata’ s bošnjačkim imenima.

Iako je ta opasnost posve realna i već se hrvatska politika u nekoliko navrata i opekla na taj način, te je to bio jedan od prevažnih motiva za Ljubićevu apelaciju Ustavnom sudu, ne primjećuje se u javnom političkom diskursu iz Mostara da netko ozbiljno na to upozorava.

Nekada davno se nagoviještavalo kako se u BiH zakonski mora regulirati ta nemoralna pojava, međutim, sve je ostalo samo mrtvo slovo na papiru. U demokratskoj Švicarskoj svaki kandidat može jednom promijeniti nacionalnost, u BiH je promjena identiteta postalo izrugivanje u ciklusima i stvar političkog i materijalnog profita.

Neskrivena strategija bošnjačkih političkih centara moći je domoći se pod svaku cijenu najmanje 6 izaslaničkih mandata u federalnom Domu Naroda. Primjer i mantra izaslanika Fejzića iz Goražda i pojedinih drugih parazita mogli bi lako, po uputama i nalozima iz Sarajeva, slijediti i neki u Zenici, Tuzli i Sarajevu.

Ne zanima ih HVO

Također, neshvatljivo je da zaštitnici hrvatskih interesa ne vode računa o zakonskoj obrani i zaštiti HVO-a. Srpski poglavica Milorad Dodik je digao svijet na noge zbog Inzkovog nametanja Zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina.

Hrvatski dužnosnici gotovo nijemo promatraju svakodnevne uvrede koje na račun časnog HVO-a s raznih govornica i po medijima odašilju najviši bošnjački čelnici, pa i Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović, osobno – piše list.

Za njih je HVO zločinačka vojska. Zašto hrvatski parlamentarci nisu iskoristitili taj Zakon da kroz dopune zakonski zabrane i vrjeđenje HVO-a, regularne obrambene vojne sile u zadnjem ratu koji je oslobodio više teritorije u zemlji nego Armija BiH.

-Istupi Šefika Džaferovića temeljeni na promoviranju zapaljive retorike i negiranju povijesnih činjenica, nadomjestak su dezorijentiranom političkom djelovanju koje se oslanja na promoviranje provokacija, radikalizma i populizma. Pokušaji degradiranja i proglašavanja HVO-a zločinačko-agresorskom vojskom u suprotnosti su s istinom o Bosni i Hercegovini. HVO se borio za domovinu BiH u kojoj će svi narodi i građani biti ravnopravni i slobodni. Sudeći prema izjavama bošnjačkog člana Predsjedništva BiH isti je očito još zarobljen u prošlosti i to onom kakvom je Bošnjaci žele ispisati. Bošnjački politički predstavnici iz SDA i oni okupljeni oko SDA još jednom jasno demonstriraju nastojanja da svakodnevno vrše nasilje nad konstitutivnim narodom kao i Bosnom i Hercegovinom, tražeći nove povode za daljnju destabilizaciju, tek je blijedo reagiranje na Džaferovićevo ponižavanje hrvatskih bojovnika.

Parlament i postoji zbog parlamentarne borbe, i to je mjesto gdje se predlažu i usvajaju zakoni od nacionalnog interesa. Međutim, kome je to na pameti u HNS-u? Njima je važno izbornim pravilima prigrabiti još jedan financijski unosan mandat – piše Dnevni list.