Home Novosti BiH HISTERIJA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Republika Srpska može opstati samo kao dio dejtonske...

HISTERIJA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Republika Srpska može opstati samo kao dio dejtonske BiH ili kao nezavisna država…“

– Od samog početka Dejton se razgrađuje, treba poštovati slovo Dejtona, kazao je Šolaja.

Bojan Šolaja, iz Centra za međunarodne i bezbjednosne studije Banjaluka, inače blizak Dodikovom režimu, rekao je za RTRS da Republika Srpska može opstati samo kao dio dejtonske BiH ili kao nezavisna država, te da se Dejtonski sporazum od samih početaka razgrađuje.

Kazao je da BiH može da funkcioniše samo u okviru Dejtona, ali da još uvijek imamo nešto što BiH nije dalo puni suverenitet.

– Od samog početka Dejton se razgrađuje, treba poštovati slovo Dejtona, kazao je Šolaja.

-Kada govorimo šta je pretpostavljeno za Srpsku u tom okviru, to je da u okviru Dejtona funkcioniše u BiH, po principima koji su pretpostavljeni. Druga stvar koja je bila pretpostavljena jeste Ustavni sud. Јoš uvijek imamo nešto što BiH nije dalo puni suverenitet. Od samog početka Dejton se razgrađuje, treba poštovati slovo Dejtona, kazao je Šolaja.

Komentirao je i sudski procesu protiv predsjednika bh. entiteta RS-a Milorada Dodika i v.d direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

– Ovo je najbrži proces koji je pokrenut u BiH, mnoge pravne činjenice se zanemaraju. Vrši se pritisak na RS i njene institucije, jer se sudi predsjedniku RS i direktoru Službenog glasnika, koji su u konačnici odgovorni za donošenje zakona, naveo je Šolaja.

-Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, Christian Schmidt ne može da piše zakone, te da bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN-a, on ne može biti visoki predstavnik, kazao je on.

Šolaja je ponovio mantru političara iz RS-a kazavši kako je sastanak PIC-a održan u “zajedničkim institucijama”, iako je Ustavni sud BiH jasno precizirao da postoje samo državne institucije.