Home Novosti BiH HISTERIJA U REPUBLICI SRPSKOJ: Prijava Sudu BiH protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta,...

HISTERIJA U REPUBLICI SRPSKOJ: Prijava Sudu BiH protiv visokog predstavnika Christiana Schmidta, iza svega stoji…

Iz ovog udruženja tvrde da je Schmidtovo djelovanje „antisrpsko, antidejtonsko i ugrožava srpski narod, te opstanak BiH“.

Iz Udruženja građana “Istočna alternativa” Republike Srpske najavili su da će danas podnijeti prijavu Sudu BiH protiv visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta zbog, kako navode, „njegovog antidejtonskog djelovanja i rušenja ustavnog poretka BiH“.

Iz “Istočne alternative” su pozvali nadležne organe da po službenoj dužnosti riješe pitanje „nelegalnog Schmidta, odnosno čovjeka koji se lažno predstavlja i unosi nemir među građane i narode u BiH“.

Iz ovog udruženja tvrde da je Schmidtovo djelovanje „antisrpsko, antidejtonsko i ugrožava srpski narod, te opstanak BiH“.

Glavni eksponent i predsjednik Udruženja je kontroverzni Vojin Pavlović kojeg odlično poznaju Bošnjaci Podrinja jer je godinama bio odbornik SRS Vojislav Šešelj u Skupštini općine Bratunac. Ovo udruženje je tražilo i promjenu naziva glavne ulice Maršala Tita u ulicu Petera Handkea, negatora genocida.

Udruženje Istočna alternativa ostat će zapamćeno i po lijepljenju plakata sa slikom Vladimira Putina prije dženaze u Potočarima, kako bi se poslala poruka svima koji dolaze na obilježavanje godišnjice genocida. Zbog toga je Pavloviću i suđeno u Srebrenici jer je nedozvoljeno lijepio plakate.

Nekoliko godina prije, tačnije 2011. Vojin Pavlović je izbačen kao odbornik sa sjednice Skupštine općine u Bratuncu jer je donio sliku ratnog zločinca Ratka Mladića, koju je stavio na stol ispred sebe i nije je želio skloniti. Zbog toga je sjednica prekinuta, te je nastavljena naknadno.