Home Novosti “Hitni apel na političku krizu u BiH”: Nakon velike kampanje bh. dijaspore,...

“Hitni apel na političku krizu u BiH”: Nakon velike kampanje bh. dijaspore, stigao odgovor Vlade Kanade…

– Kanada je pozvana da upotrebom svih sredstava, pojačanom saradnjom sa svojim saveznicima i konkretnijom saradnjom sa probosanskim liderima i državnim institucijama osigura očuvanje mira, stabilnosti terotorijalnog integriteta, nezavisnosti Bosne i Hercegovine u cilju sprečavanja novog genocida i agresije – saopšteno je iz IGK-a

Vlada Kanade je odgovorila na veliku kampanju bosanskohercegovačke dijaspore. Odgovor je došao preko Filomene Tassi, ministrice u Vladi Kanade na kampanju koju je pokrenuo Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pod nazivom “Hitni apel na političku krizu u Bosni i Hercegovini”.

Ministrica je između ostalog napisala:

“Ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja veliku prijetnju miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini ali i u cijelom regionu i šire. Kanada je uvijek na strani mirne, ekonomski održive, multietničke demokratske Bosne i Hercegovine. Stav kanadske vlade u vezi Bosne i Hercegovine je potpuno jasan: bilo kakvo osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i udar na ustavni poredak, predstavlja prijetnju stabilnosti, suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Trenutna dešavanja u Bosni i Hercegovini su u suprotnosti sa opredjeljenjima Kanade za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu”.

-U toku je politička debata najodgovornijih kanadskih političkih subjekata u vezi sa krizom u Bosni i Hercegovini. Očekuju se konkretnije mjere od Vlade Kanade u smislu sprečavanja secesionističkih težnji Mlorada Dodika i svih drugih koji narušavaju funkcionisanje države Bosne i Hercegovine.

Važno je napomenuti da je bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi samo u prvoj sedmici kampanje poslala više od hiljadu pisama članovima kanadskog parlamenta. Dobili smo odgovore od brojnih vladinih i nevladinih visokih zvaničnika, uključujući i nekoliko članova kanadskog parlamenta, a to su gospodin Peter Fonseca, Marie-France Lalonde, Emmanuella Lambropoulos, Brian Masse. Allan Rock, koji je služio kao kanadski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, a prethodno je služio u kabinetu bivšeg premijera Jean Chrétiena kao ministar pravde i ministar zdravlja je javno podržao kampanju. Javna i nedvosmislena osuda jednog od najuglednijih kanadskih boraca za ljudska prava i slobode i borbu protiv genocida, gospodina Rocka, na ustavni poredak, teritorijalni integritet, nezavisnost, suverenost i međunarodni subjektivitet države Bosne i Hercegovine i njegova podrška kampanji svjedoči o potrebi još snažnije i konkretnije uloge Kanade u odbrani i jačanju bosanskohercegovačke države.

Podsjećamo, prije sedam dana IGK je u ime bosanskohercegovačke zajednice započeo kampanju slanja pisama članovima Parlamenta Kanade, pozivajući Vladu Kanade da sankcioniše secesionističke težnje Milorada Dodika i drugih koji ozbiljnim kršenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, napadom na ustavni poredak, ugrožavanjem državnih institucija i ozbiljnim kršenjem ljudskih prava i sloboda pokušavaju odcjepiti entitet Republika Srpska od države Bosne i Hercegovine. Kanada je pozvana da upotrebom svih sredstava, pojačanom saradnjom sa svojim saveznicima i konkretnijom saradnjom sa probosanskim liderima i državnim institucijama osigura očuvanje mira, stabilnosti terotorijalnog integriteta, nezavisnosti Bosne i Hercegovine u cilju sprečavanja novog genocida i agresije, poručuju iz IGK.