Home Novosti HLADAN TUŠ U BEOGRADU: Vučić zamolio Dodika i sve u RS-u da...

HLADAN TUŠ U BEOGRADU: Vučić zamolio Dodika i sve u RS-u da učestvuju u radu državnih institucija BiH

Kako je saopšteno iz Ureda srbijanskog predsjednika, Vučić je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu RS-a, ali da i Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da razmotre njegov prijedlog jer je, kako je kazao, jasno da neki “politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijelog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS”

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u petak u Beogradu sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, a tokom razgovora dvojica sagovornika ocijenili su da su mir i stabilnost od ključnog značaja za cijeli region, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno iz Ureda srbijanskog predsjednika, Dodik je istakao da se “protiv entiteta Republike Srpske i srpskog naroda u BiH vodi besprizorna politička i medijska kampanja, ne samo u Sarajevu, već i u brojnim zapadnim centrima moći”.

“Kao primer za to, Milorad Dodik je ukazao na obilježavanje dana Republike Srpske i najbrutalnije uvrede koje su tim povodom uslijedile iz Sarajeva i iz usta mnogih zapadnih političara, a koji su običan događaj na kome su prisustvovale regularne i legalne policijske snage Republike Srpske predstavili kao prijetnju miru, dok stvarno ugrožavanje mira od Zelenih beretki, i njihovo okupljanje u Sarajevu i Bužimu, nisu ni pomenuli”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Dodik je naglasio da je “srpskom narodu gotovo nemoguće da se izbori za pravdu i dosljedno provođenje Dejtonskog sporazuma zbog jednostranog i pristrasnog pristupa, prije svega Sjedinjenih Američkih Država.”

Predsjednik Srbije Vučić je ocijenio da su sankcije SAD-a protiv Milorada Dodika i drugih zvaničnika Republike Srpske “užasan presedan”, te da jedino mogu da donesu katastrofalne posljedice po razvoj odnosa između tri naroda i dva entiteta u BiH, ali i šire, u cijelom regionu.

“Sankcije su uvijek donosile samo problem, a nikada rješenje”, dodao je Vučić.

U saopštenu se takoše ističe da je “imajući u vidu težinu pozicije cjelokupnog srpskog naroda, a posebno neprimjerene i nepravedne pritiske koji se provode protiv Republike Srpske i njenog rukovodstva”, predsjednik Srbije Vučić zamolio Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu institucija u BiH i “na najbolji način štite interese srpskog naroda i RS”.

Vučić je istakao da je svaka odluka na rukovodstvu RS-a, ali da i Dodika i sve političke predstavnike u RS moli da razmotre njegov prijedlog jer je, kako je kazao, jasno da neki “politički činioci koji suštinski ugrožavaju stabilnost cijelog regiona, neistinama i insinuacijama, krivicu pokušavaju da prebace na srpski narod i RS”.

“Moja molba predsjedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtjev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, naglasio je Vučić.

Vučić je ponudio da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima u Banja Luci obrazloži svoj prijedlog.

Vučić i Dodik razgovarali su i o tome da Republika Srbija priprema značajnu finansijsku podršku entitetu Republici Srpskoj, te da će o tome timovi dvojice predsjednika i dviju vlada ubrzati razgovore i u najskorijem roku obavijestiti javnost.

Dvojica zvaničnika dogovorili su i održavanje velikog sabora Republike Srbije i entieta Republike Srpske, uključujući i zajednički sastanak dviju vlada, za 27.januar, kada će se odlučivati o strateškim ekonomskim projektima i daljem unapređenju saradnje u svim oblastima između Republike Srbije i manjeg bh. entiteta.

(Fokus.ba)