Home Novosti HLADAN TUŠ U BRUXELLESU: Nisu svi zastupnici u Evropskom parlamentu glasali za...

HLADAN TUŠ U BRUXELLESU: Nisu svi zastupnici u Evropskom parlamentu glasali za ulazak Hrvatske u Schengen, protiv su bili….

Krajnja desnica i ljevica podijeljene su oko ulaska Hrvatske u šengenski prostor, dok su joj ostale političke grupacije Europskog parlamenta dale jasnu podršku na plenarnoj sjednici u četvrtak.

Zastupnici su izglasali mišljenje Europskog parlamenta o nacrtu odluke Vijeća EU-a za primanje Hrvatske u šengenski prostor. Glasalo je 612 zastupnika, od kojih 534 za, 53 protiv, a 25 je bilo suzdržanih.

Iako je uloga Europskog parlamenta u ovom procesu samo savjetodavna, poslana je jasna politička poruka – da Hrvatska zaslužuje postati 27. članica tog prostora.

Pučani i socijaldemokrati, najjače političke grupacije u EP-u, su glasali za članstvo Hrvatske u šengenu, a Hrvatska je dobila i podršku svih prisutnih zastupnika Zelenih i liberala (Renew).

Glasanje o ulasku Hrvatske u šengensko područje podijelilo je desni klub Identitet i demokracija. Svi zastupnici kluba glasali su protiv uz jednog suzdržanog, a Hrvatsku su podržali svi prisutni talijanski zastupnici kluba, članovi Lige koja je od oktobra dio vladajuće koalicije u Italiji.

Zastupnici kluba Ljevica uglavnom su bili suzdržani ili protiv, a manji broj je glasao za.

Očekivano, svi prisutni hrvatski eurozastupnici – pučani Željana Zovko, Karlo Ressler, Sunčana Glavak i Tomislav Sokol; socijaldemokrati Tonino Picula, Biljana Borzan i Romana Jerković; Valter Flego (Renew), nezavisni Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić glasali su za ulazak Hrvatske u šengenski prostor. Predrag Fred Matić (S&D) i Ladislav Ilčić (ECR) nisu prisustvovali ovosedmičnoj mini plenarnoj sjednici u Bruxellesu.