Home Novosti HRVATSKA ZASTUPNICA ŽELJANA ZOVKO PRIJETI: “U BiH na pomolu nestabilnost I OZBILJNA...

HRVATSKA ZASTUPNICA ŽELJANA ZOVKO PRIJETI: “U BiH na pomolu nestabilnost I OZBILJNA KRIZA ZBOG IZBORA KOMŠIĆA”

“Problem je nepoštivanje duha Dejtonsko-pariškog sporazuma. To je da se ne poštuje volja jednog naroda koji je vodio Bosnu i Hercegovinu i predvodio je u euroatlanskim integracijama. Ono što se htjelo postići ovakvim izigravanjem volje jednog naroda ne doprinosi miru i stabilnosti”, kaže Zovko.

Hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu zabrinuti su zbog stanja u BiH, hrvatska predsjednica će tražiti sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost dijelom i zbog Bosne i Hercegovine.

Glavni krivac za pisma i sjednice je prema hrvatskim političarima novi član Predsjedništva Željko Komšić. Sadržaj pisma podržao je i hrvatski premijer Plenković koji je kazao kako ono treba senzibilizirati čelnike EU prema onome što se dešava u BiH. Plenković nema namjeru skoro se susreti sa Željkom Komšićem. U Bosni i Hercegovini na pismo evropskim liderima različita mišljenja.

Autorica zastupničkog pisma Željana Zovko za N1 kaže kako na pomolu ozbiljna kriza te da Bosni i Hercegovini prijeti nestabilnost.

“Problem je nepoštivanje duha Dejtonsko-pariškog sporazuma. To je da se ne poštuje volja jednog naroda koji je vodio Bosnu i Hercegovinu i predvodio je u euroatlanskim integracijama. Ono što se htjelo postići ovakvim izigravanjem volje jednog naroda ne doprinosi miru i stabilnosti”, kaže Zovko.

Jedan od potpisnika ovog pisma Jozo Radoš kaže kako izbor Komšića nije dobar za Bosnu i Hercegovinu.

“Taj izbor formalno nije sporan, makar nije poštivana odluka Evropskog suda za ljudska prava u pogledu izbora osoba koje ne pripadaju trima konstitutivnim narodima, ali to je protivno logici Federacije i jednakopravnoj zastupljenosti triju konstitutivnih naroda u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine”, tvrdi Radoš.

U Evropskom parlamentu su se čula i drugačija mišljenja o izboru Željka Komšića u Predsjedništvo BiH.

“Smeta im što je kandidat, kažu, izabran ne samo od Hrvata nego i od nekih drugih. Što je drugo problem? Pa nije dovoljno Hrvat. Jeste on Hrvat, on nije nacionalist. To je ono što im smeta: što čovjek nije nacionalist. I treće, kolege ne shvaćaju kad podržavaš nacionaliste onda dobiješ nacionaliste”, Jasenko Selimović zastupnik u Evropskom parlamentu.

Još uvijek aktuelni član Predsjedništva Dragan Čović u pismu hrvatskih zastupnika vidi projekat Hrvatskog naroda sabora.

“Vidite koliki je angažman zadnjih sedam dana i predsjednika Vlade Republike Hrvatske, stranaka EPP-a, odnosno onog što jeste Europska pučka stranka, danas prepoznaje interes Hrvata ovdje, pogledajte pismo 11 zastupnika u Europskom parlamentu iz Republike Hrvatske bez obzira jesu li liberali, jesu li SDP, jesu li HDZ, to su tri političke opcije u Europskom parlamentu”, ističe Dragan Čović, član Predsjedništva BiH.

Tvrdnje da će ovakav razvoj situacije naštetiti odnosima između BiH i Hrvatske bi se mogle i ostvariti zbog hrvatskog uplitanja smatra SDP-ovac Saša Magazinović, član Komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

“Ovo što se radi sa hrvatske strane je najbolji pokazatelj da Hrvatske ne želi dobre bilateralne odnose jer ako smatraju da će permanentno miješanje u unutarpolitička pitanja Bosne i Hercegovine biti nešto što će s ove strane biti pozdravljeno onda se grdno varaju”, kaže Magazinović.

Evropski čelnici kojima je i pismo i upućeno još uvijek nisu reagovali iako smo od njih zatražili reagovanje. Mišljenje Evropske unije o BiH će vjerovatno čekati naredni mjesec i sjednicu Vijeća ministara vanjskih poslova.

(SB)