Home Novosti BiH Hrvatski narodni sabor žestoko napao Komšića: Podriva temelje ustavnosti BiH

Hrvatski narodni sabor žestoko napao Komšića: Podriva temelje ustavnosti BiH

Naglašavaju kako je konstitutivnost i jednakopravnost konstitutivnih naroda i po slovu Ustava BiH

Kako su dodali, “svoje opasne antiustavne postupke Komšić pokušava opravdati vlastitim (pogrešnim) tumačenjem mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH smatra kako je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je, kako navode, posredstvom izbornog inžinjeringa i većinske bošnjačke izborne volje uzurpirao poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u svojoj jučerašnjoj izjavi na grub i potpuno direktan način napao same temelje ustavnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Komšić je, kako navode, višekratno eksplicitno izjavio kako ne priznaje i odbacuje načelo konstitutivnosti naroda te pozvao i druge političke subjekte u BiH da se pridruže njegovoj neustavnoj i antidejtonskoj političkoj agendi.

Iz HNS-a naglašavaju kako je konstitutivnost i jednakopravnost konstitutivnih naroda i po slovu Ustava BiH i po njegovom tumačenju od za to najmjerodavnije institucije Ustavnog suda BiH ne samo neporeciva ustavna kategorija nego i natkrovljujuće ili temeljno načelo cijelog Ustava BiH, a time i Dejtonskoga sporazuma jer je Ustav BiH najvažniji dio toga sporazuma.

– Stoga, bez imalo pravne i političke dvojbe, Komšićeve izjave treba okarakterizirati kao direktan udar na ustavnopravni poredak, negiranje Ustava BiH i nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Hrvatski narodni sabor u BiH će poduzeti sve raspoložive legitimne pravne i političke aktivnosti kako bi ovo antidržavno, antiustavno i antidejtonsko djelovanje bilo sankcionirano i onemogućeno. Također, pozivamo i sve ostale mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH i međunarodnoj zajednici da osude i sankcioniraju navedeni pokušaj negiranja i rušenja ustavnopravnog poretka BiH – saopćili su iz HNS-a.

Kako su dodali, “svoje opasne antiustavne postupke Komšić pokušava opravdati vlastitim (pogrešnim) tumačenjem mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, u kojem se na bilo koji način ne poistovjećuje osiguranje prava kandidiranja na izborima s ukidanjem temeljnog načela Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, načela konstitutivnosti naroda”.

Dokument, kako ističu, sadrži na nekoliko mjesta kritike mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, za koji se navodi da otežava i usporava proces donošenja odluka, ali nigdje ne poziva na ukidanje načela konstitutivnosti.

– Spomenute izjave Željka Komšića samo su još jedan u nizu dokaza kako je njegovo već treće uzurpiranje pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH dio osmišljene unitarističko-šovinističke političke agende. Jedan od glavnih ciljeva te agende je potpuno ustavno, pravno i političko dekonstituiranje Hrvata, najprije na nivou Federacije BiH, a onda i na nivou države – stoji u saopćenju.