Home Novosti I Milanović okrenuo ploču!? Evo šta danas traži za Bosnu i Kosovo...

I Milanović okrenuo ploču!? Evo šta danas traži za Bosnu i Kosovo od Evropske unije

Također, prenosi isti izvor, potrebno je ubrzati pregovore s Crnom Gorom

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović smatra kako Ukrajini treba dati status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji što je prije moguće.

Nakon što mu je ponuđeno da se pridruži inicijativi predsjednika nekoliko država članica EU kojom se traži davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini, svoju podršku kandidaturi Ukrajine za članstvo u EU predsjednik Milanović prenio je u ponedjeljak i inicijatorima otvorenog pisma.

– Ukrajina je izložena agresiji Ruske Federacije i svi mi joj moramo pružiti svu potrebnu pomoć kao što bismo očekivali i da se nama pomogne da smo u istoj situaciji. Hrvatska ne zaboravlja da je Ukrajina bila prva međunarodno priznata država koja nas je priznala, kao i da nam je među prvima pritekla u pomoć. Rat se događa u Evropi i moramo napraviti sve da se on zaustavi te da se izbjegne njegovo širenje. Ubrzani put Ukrajine u EU jedan je od načina i to podržavamo.

Međutim, predsjednik Hrvatske iznio je i svoj stav da se mora napraviti sve u cilju sprječavanja širenja krize na Zapadni Balkan, u hrvatsko susjedstvo i da se izbjegne svaka moguća prijetnja ne samo hrvatskih susjednih zemalja već i Republike Hrvatske.

– Hrvatski je strateški i nacionalni interes da i zemlje jugoistočne Evrope, koje su deklarisale i dokazale svoju namjeru i spremnost ulaska u EU, što prije postanu članice Evropske unije.
Stoga je, piše Jutarnji.hr, Milanović inicijatorima otvorenog pisma predložio da se zatraži status kandidata za članstvo u EU i za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Kosovo te da EU, nakon višekratnih obećanja, odmah započne pregovore o članstvu s Republikom Sjevernom Makedonijom i Republikom Albanijom, koje već imaju status kandidata.

Također, prenosi isti izvor, potrebno je ubrzati pregovore s Crnom Gorom.

– Što se tiče Srbije tiče, u ovom, za evropski mir, važnom trenutku, ta se država mora odlučiti želi li stvarno članstvo u EU ili ne i prema tome voditi svoju politiku. EU joj mora dati do znanja da je ovo trenutak odluke – poručili su iz Ureda predsjednika RH.