Home Novosti BiH IMA LI NADE ZA NAS?: Borjana Krišto putuje u Brisel, Dodik je...

IMA LI NADE ZA NAS?: Borjana Krišto putuje u Brisel, Dodik je iz Bjelorusije otputovao u Rusiju, a Konaković je…

(…) u Minhenu.

Mjesec dana do odluke premijera i predsjednika država Evropske unije o otvaranju pregovora s BiH. Uslovi postavljeni pred bh. vlastima na čekanju, dok su bh. vlasti, svako na svojoj strani. Borjana Krišto putuje u Brisel, Milorad Dodik je u Bjelorusiji. Elmedin Konaković javio se iz Minhena. Zajednički sastanci samo u najavama, bez realizacije. Međusobne optužbe sve učestalije. Ima li nade za BiH?

Zgrada Parlamentarne skupštine prazna. Sala Vijeća ministara također. Političari umjesto na radnim mjestima, raštrkani po svijetu. A ključni zakoni ni u nacrtima. Skepsa kod građana na pitanje crveno ili zeleno svjetlo EU za otvaranje pregovora u martu. Zašto uporno nismo spremni za Evropu?

“Evropska unija većinom izbjegava da nas primi iz razloga što smo mi korumpirana zemlja, nažalost, ja iskreno kažem, a mnogi su sličnog razmišljanja, jer znamo da je nažalost u BiH velika korupcija zavladala. Najodgovorniji su čelnici ove države zbog kojih smo mi, ja sam ‘82. godište, moja generacija je propala u BiH, naše godine su pokradene. Da li bi bilo bolje da smo sve vrijeme dijelom EU? Iskreno da kažem, bi”, govori Diamo Pajić, prenosi N1.

I upravo je vladavina prava ključna kod evropskih partnera. Do marta traže zakone koji će onemogućiti da političari i nosioci pravosudnih funkcija zapošljavaju svoju rodbinu, kroz zakon o sukobu interesa, potom jači pravni sistem, više mogućnosti za pravdu kroz zakon o sudovima – no, koalicioni oko ovih pitanja još nemaju konsenzus.

Bez obzira na to da li razgovarate s građanima, stručnom javnošću ili političarima, svima je jako teško prognozirati da li će bh. vlasti ispuniti uvjete do ključne sjednice Evropskog vijeća u martu, a sve zbog sveukupnih odnosa unutar koalicije.

“Ako reforme ne presude, mogla bi geopolitička situacija“, kaže profesor međunarodnih odnosa, Adnan Huskić. Posebno ako se uzme u obzir da su priliku za otvaranje pregovora dobile Ukrajina i Moldavija, zemlje koje ne kontrolišu ni čitavu vlastitu teritoriju. Evropska unija i dalje ne razumije BiH, jer nema objašnjenja zašto bi cijela država ispaštala zbog antizapadnog djelovanja jednog čovjeka – Milorada Dodika.

“Sjeverna Makedonija je promijenila ime nakon dugotrajnog spora s Grčkom, nakon toga Sjeverna Makedonija nije uspjela napraviti ključne iskorake, već sada se radi o blokadi Bugarske po tom pitanju, dakle ovo su stvari koje se nikako nisu smjele dešavati, a sa druge strane, ako posmatrate upravo onu prozapadnu koaliciju u Sjevernoj Makedoniji, koja je sve činila da državu približi EU, ona sada rizikuje da gubi na izborima. Ne možemo se ponašati indolentno, gledati čitavu regiju ovako kako je gledamo, posmatrati BiH kao jedinku koja nije u stanju da isporuči, ovdje se radi o ozbiljnoj geopolitici i EU mora početi razmišljati geopolitički”, rekao je Adnan Huskić, profesor međunarodnih odnosa na SSST.

A sam Dodik još jednom je ošamario silne evropske zvaničnike koji su paradirali crvenim tepisima od Sarajeva do Banjaluke. Otišao je na niz prijateljskih susreta s dokazanim antizapadnjacima, bjeloruskim zvaničnicima, s kojima je našao zajednički jezik, Zapadne sankcije.

“Razumijevanje je u tom pogledu, ne treba mnogo objašnjavati, bila je ovdje prilika za to, ali predsjednik Lukašenko je upoznat s detaljima, jedan od rijetkih lidera koji je upoznat s detaljima, i jedna dobra namjera da se razumije i pomogne”, naveo je Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

Dok s Bjelorusima sve ide glatko, tako nije i s koalicionim partnerima, koje Dodik optužuje za kršenje ranijih dogovora. Atmosfera ne izgleda povoljno, no ministra vanjskih poslova, koji je bio u Minhenu, optimizam još nije napustio.

“Sada smo usred ovog procesa donošenja nekih važnih zakona koji su zapravo napisani i treba ih dostaviti, da bismo iskoristili priliku da postanemo punopravni član EU, da integrišemo naše tržište u jedinstveno evropsko tržište koje je vjerovatno jedina šansa da naša privreda bude razvijenija i mnogo jača”, rekao je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

Iz Minhena se javio i visoki predstavnik BiH Christian Schmidt, da kaže kako je ključni prioritet usvajanje paketa integriteta izbornog procesa, koji je svojevremeno bio obećao nametnuti, ali odustao. A iz SNSD-a jasno poručili, ako donese bilo kakvu odluku, to će značiti kraj evropskog puta. No, ako je suditi prema trenutnim koalicionim odnosima, Schmidt će biti najmanji problem.