Home Novosti BiH IME JE ZNAK: “Radio Herceg-Bosne” puštao neprimjerenu muziku na Dan žalosti povodom...

IME JE ZNAK: “Radio Herceg-Bosne” puštao neprimjerenu muziku na Dan žalosti povodom genocida u Srebrenici

Time se ovaj medij direktno oglušio o odluku Vlade Federacije BiH, ali i iskazao nepoštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Iako je Vlada Federacije BiH donijela Odluku kojom se 11. juli 2023. godine, dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašava Danom žalosti u Federaciji BiH, pojedini mediji ipak su se oglušili o ovu odluku.

Naime, prohadezeovska “Radiotelevizija Herceg-Bosne” je danas, u svom radio programu, puštala muzičke numere koje nisu u skladu sa Danom žalosti, piše Klix.

Time se ovaj medij direktno oglušio o odluku Vlade Federacije BiH, ali i iskazao nepoštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici.

Podsjećamo, Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija Federacije BiH.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH. Medijske kuće na teritoriji Federacije BiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti.

U obrazloženju je istaknuto da je Odluka donesena radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na genocid u Srebrenici, piše Klix.