Home Novosti BiH Informišite se na vrijeme – Ako krećete na odmor iz Njemačke, budite...

Informišite se na vrijeme – Ako krećete na odmor iz Njemačke, budite oprezni: Ova greška može vas koštati 25.000 eura

“Prema Zakonu o dobrobiti životinja, napuštanje ili ostavljanje životinja je prekršaj i može se kazniti novčanom kaznom do 25.000 eura. Može doći i do činjena kaznenog djela”, poručuju iz državnog Ureda.

Počela je sezona odmora! Međutim, ako krenete na putovanje, riskirate veliku kaznu ako napravite određenu pogrešku.

Sezona odmora je sezona broj jedan za putovanja. Ali često voljeni ljubimac mora ostati kod kuće. Dok pse bez problema možete povesti s vama na odmor, mačkama je, primjerice, bolje u vlastita četiri zida. Dugo putovanje nije posebno pogodno ni za manje kućne ljubimce, pišu njemački mediji.

U najboljem slučaju, vlasnici kućnih ljubimaca moraju unaprijed organizirati skrb za životinje dok su na odmoru. Ako u porodici nema odgovarajuće osobe koja će to učiniti, potrebno je organizirati stručnu skrb.

Najbolje rješenje su hoteli za životinje. Međutim, mnogi su hoteli za kućne ljubimce prepuni, jer mnogi putnici koriste ovu opciju.

Njemačka savezna zemlja Sjeverna Rajna-Vestfalija nudi druge mogućnosti, kao što su mobilne usluge skrbi, grupe ili klubovi.

Kućni ljubimci ne smiju ostati sami kod kuće

Najgore što putnici mogu učiniti je napustiti životinju ili je ostaviti bez adekvatne skrbi. Životinje se mogu povrijediti na cesti ili u najgorem slučaju uginuti. Prepušteni sami sebi, većina kućnih ljubimaca ne može preživjeti u divljini ili u zatvorenom prostoru.

Svako kome ovakva ideja padne na pamet riskira veliku kaznu.

“Prema Zakonu o dobrobiti životinja, napuštanje ili ostavljanje životinja je prekršaj i može se kazniti novčanom kaznom do 25.000 eura. Može doći i do činjena kaznenog djela”, poručuju iz državnog Ureda.

Informišite se na vrijeme

Turistima je dakle bolje da sa sobom povedu svoje četveronožne prijatelje i osiguraju im sigurnost tokom putovanja. Za neka putovanja u inostranstvo, na primjer, potreban je EU pasoš za kućne ljubimce, a možda će biti potrebna i određena cijepljenja.

Također su potrebni posebni transportni sanduci. Važno je znati kako veći psi moraju biti na uzici kada putujete vozom.

Državni ured načelno savjetuje posjetu veterinaru prije putovanja. Dodatne informacije o pravilima za putovanje s kućnim ljubimcem također možete dobiti u nadležnom veterinarskom uredu.