Home Novosti BiH INZKO ZALEDIO DODIKA, NAJAVIO ZAKON O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA: “Dolazim u Banju...

INZKO ZALEDIO DODIKA, NAJAVIO ZAKON O ZABRANI NEGIRANJA GENOCIDA: “Dolazim u Banju Luku da kažem zašto se Narodna skupština treba…”

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko komentirao je u razgovoru za “Al Jazeeru Balkans” zahtjev NSRS-u za povlačenje odlikovanja ratnim zločincima. Poručio je da će vrlo rado doći u Banju Luku da objasni šta je u tome pogrešno.

Inzko je, također, najavio da bi odbijanje zahtjeva moglo rezultirati Zakonom o zabrani negiranja genocida. On je prošle godine rekao da je spreman nametnuti Zakon o zabrani negiranja genocida ako ne bude usvojen do 11. jula.

– Imamo još nešto manje od tri mjeseca, važno je da počne proces razmišljanja. Od kazne mi je bitnije da razmisle o tome je li važno da imaju ratne zločince kao heroje, a ne Nikolu Teslu ili Srđana Aleksića – rekao je Inzko.

Na pitanje uključuje li i ovaj slučaj sankcije protiv Dodika koje je najavljivao zbog ploče s imenom Radovana Karadžića na Studentskom domu na Palama, Inzko je odgovorio da posljedice neće izostati.

– Ako se ne povuku odlikovanja, sigurno će biti posljedica. To će biti i poticaj za nametanje zakona o negiranju genocida, i to je dokaz više da je ovaj zakon potreban – rekao je.

Komentirao je i zahtjev Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a, koji je zatražio da podnese izvještaj o radu.

– Vijeću sigurnosti UN-a sam 25 puta podnio izvještaj o radu, ti izvještaji se nalaze na web-stranici mog ureda. Moja dužnost su samo izvještaji Vijeću sigurnosti, a ne pojedinačno nekome drugom. No, vrlo rado ću doći u Banju Luku i reći šta je pogrešno s odlikovanjem ratnih zločinaca i zašto se NSRS treba o tome očitovati – istaknuo je Inzko.

(SB)

Previous articleOdrekao se dijela sredstava za školovanje i počastio svoje drugare iz MFS-EMMAUS-ovog Internata u Potočarima gdje je i sam boravio…
Next article„PREDLAŽEM DA SNSD IZVRŠI…“: Mektić jednom rečenicom razmontirao Dodika, ovo se tiče i njegove kćerke Gorice
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.