Home Novosti BiH Islamska zajednica burno reagovala na Dodikove pokušaja državne imovine, objavili su saopćenje

Islamska zajednica burno reagovala na Dodikove pokušaja državne imovine, objavili su saopćenje

“Posljednje jednostrane i neustavne odluke Skupštine u Banjoj Luci u kojoj Bošnjaci sada nemaju ni simbolične mehanizme zaštite svojih interesa i gdje su sve poluge odlučivanja samo u rukama jednog naroda i jedne politike, ozbiljno su kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijetnja stabilnosti i opstojnosti države”

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini izražava zabrinutost velikog broja svojih pripadnika novonastalom eskalacijom separatističkog djelovanja vlasti u entitetu Republika Srpska i izostankom ozbiljne reakcije većine domaćih političkih faktora, kao i visokog predstavnika i međunarodne zajednice, saopćeno je iz Islamske zajednice.

– Posljednje jednostrane i neustavne odluke Skupštine u Banjoj Luci u kojoj Bošnjaci sada nemaju ni simbolične mehanizme zaštite svojih interesa i gdje su sve poluge odlučivanja samo u rukama jednog naroda i jedne politike, ozbiljno su kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i prijetnja stabilnosti i opstojnosti države – kaže se u saopćenju Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Rijaset IZ podsjeća da visoki predstavnik međunarodne zajednice kao vrhovni tumač civilnog aspekta implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustavni sud Bosne i Hercegovine odlučuju o tome šta je ustavno i šta je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

– Nepriznavanje odluka Ustavnog suda i odluka visokog predstavnika i jednostrano tumačenje Ustava i neustavne odluke nižih nivoa vlasti predstavljaju očito kršenje Mirovnog sporazuma iz Dejtona. Te se aktivnosti godinama tolerišu bez ikakvih sankcija, što je dovelo do toga da se, skoro šutke, politikama koje ne kriju svoje separatističke namjere, sada isporuči državna imovina. Time se stvaraju osnovi za ostvarivanje zacrtanih ratnih ciljeva kojima će se Bošnjaci uništiti kao narod na dijelu teritorije Bosne i Hercegovine i ti dijelovi posrbiti i u nekoj formi pripojiti susjednoj Srbiji – navodi se u saopćenju.

Pripadnici Islamske zajednice, kako se navodi u saopćenju, s pravom sumnjaju da se radi o namjerno tempiranom potezu koji treba da iskoristi prijelazni period formiranja vlasti i blagdanske dane kako bi se stvorile nove realnosti na terenu, gdje se, suprotno odlukama ranijih visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH, nastavlja otimanje državne imovine.

– Islamska zajednica se nada da će svi domaći i međunarodni akteri shvatiti o kako opasnom kršenju Mirovnog sporazuma i Ustava se radi i kakve posljedice to može imati po budućnost i stabilnost ove države i reagirati dok nije kasno i da će preuzeti odgovornost. Politička odgovornost je samo na njima, a Islamska zajednica svojom moralnom odgovornošću smatra da javno progovori o strahovima svojih članova i da na vrijeme upozori na ozbiljno potkopavanje Mirovnog sporazuma i Ustava te na moguće posljedice njegovog urušavanja – kaže se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednce u BiH.