Home Novosti BiH ISTORIJU ZA OSNOVCE U RS-u KAO DA JE PISAO KARADŽIĆ: Nije bilo...

ISTORIJU ZA OSNOVCE U RS-u KAO DA JE PISAO KARADŽIĆ: Nije bilo genocida u Srebrenici, već zločin nad Srbima, “Mladi muslimani” bili “prohitlerovska organizacija”…

Navedeni udžbenik negira presudu Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine kojom je pravosnažno presuđeno da su institucije entiteta RS, vojska i policija počinili genocid.

U sklopu antibosanske politike i prakse novi udžbenik istorije u entitetu RS je nastavak pokušaja revizije istorijskih, naučno – istraživačkih i sudskih činjenica o agresiji na RBiH i genocida protiv njenih građana, posebno Bošnjaka, navodi Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK).

U BiH se vodio građanski rat u kojem je malobrojnija srpska vojska bila nadmoćna, mjesta počinjenih zločina su Srebrenica i Kazani, a Haški tribunal je nakon rata sudio i presuđivao najviše Srbima, što je dokaz političkog utjecaja. Četnički pokret u Drugom svjetskom ratu bio je antifašistički, dok su “Mladi muslimani” bili “prohitlerovska organizacija”. Dio je ovo sadržaja novog udžbenika istorije za deveti razred osnovnih škola u entitetu RS, autora Dragiše D. Vasića.

Navedeni udžbenik negira presudu Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine kojom je pravosnažno presuđeno da su institucije entiteta RS, vojska i policija počinili genocid. Republika Srbiju je istom presudom označena kao prva zemlja u svijetu koja je prekšila odredbe Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida. Pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije i pred više nacionalnih sudova osuđeno je više osoba za genocid u Srebrenici.

Novim nastavnim planom i programom historije politički establišment entiteta RS negira presuđeni genocid, minimizira razmjere zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina i međunarodnog prava, izjednačava žrtve genocida i izvršioce genocida, a zločince proglašava nacionalnim herojima.

Odsustvo istine i pravde proizvodi kontinuitet straha žrtava. Zato je pitanje revizije historije u entitetu RS, zloupotrebom obrazovanja mladih, državno i pravno pitanje bosanskohercegovačkog suvereniteta, nezavisnosti, političkog subjektiviteta, slobode i moralna obaveza prema žrtvama. To nije pitanje jednog naroda, pojedinca, institucije i entiteta. To nije pitanje izborne kampanje. To je pitanje zaštite države BiH.

Nedopustivo je da vlast entiteta, u kojem je počinjen genocid i danas baštini ideologiju agresije i genocida. Sramne odluke negiranja i zabrane bosanskog jezika, udžbenika historije i knjiga, te pokušaj revizije historije, Dodika i njegove istomišljenika svrstavaju u antibosanske govornike mržnje i diskriminatore žrtava genocida.
Onima koji negiraju genocid bilo bi bolje da se suoče s istinom kako bi i njihova djeca imala sigurniju, bolju budućnost., navodi su u saopštenju Institut za istraživanje genocida Kanada.

(SB)