Home Novosti Istrijan koji je prešao na islam i nazvao se Hamza: “Više mi...

Istrijan koji je prešao na islam i nazvao se Hamza: “Više mi odgovara mentalitet Bosne”

Odlučio sam 2004. godine promijeniti nacionalnost i vjeru, postati Bošnjak i musliman. Obrezao sam se u Sarajevu 2005. godine zbog vjerskih razloga i nakon toga i službeno promijenio ime u Hamza. Niko nije utjecao na mene, niti vršio nikakav pritisak da to učinim.

Došlo mi je to samo od sebe, jer mi više odgovaraju mentalitet i običaji Bosne od Istre, započinje svoju priču Hamza, rođen u Puli 23. oktobra 1977., kao Mario Sršen, od oca Josipa iz Labina i majke Ruže koja je još kao dvogodišnja djevojčica s ocem rudarom stigla iz Kotor Varoši (BiH) u Labin.

Upravo će ta činjenica kasnije utjecati na Marija da promjeni vjeru i nacionalnost.

– Promijenio sam nacionalnost, jer je moja majka porijeklom iz Bosne i to je sada moja domovina. Kad bi došlo do rata u BiH, ja bih se odmah tamo prijavio kao dobrovoljac. Nema veze što sam rođen u Puli i što mi je otac rođen u Vinežu, dakle Hrvat, pojašnjava Hamza.

O meni svašta pričaju i svašta mi pišu po Facebooku, ali nemam internet, pa ne čitam, dodaje.

Blokirali mu Facebook

– Facebook mi je blokiran, i to zato što sam istaknuo svoj problem da kao Bošnjak u Labinu ne mogu riješiti stambeni problem. Neki me povezuju i s terorizmom, što su gluposti i budalaštine. Nisam nikad prekršajno ni krivično kažnjavan, niti se protiv mene vodio kakav postupak, ali ljudima to nije važno.

Međutim, ja s Labinjanima, običnim građanima, nikad nisam imao problema zbog moje odjeće, vjere i nacionalnosti, drugo je što pojedinci misle, kaže.

U Labinu je, kao i svako tamošnje dijete, pohađao vrtić, osnovnu školu i Srednju školu Mate Blažina, gdje je završio za kuhara, ali taj posao nikad nije radio. Otkako je otišao iz roditeljske kuće, živi kod stričeva koji mu pomažu koliko mogu.

Hamza u Labinu plijeni pažnju u svojoj odjeći. Uglavnom nosi arapsku nošnju galabiju, maramu šamiju, ponekad tursku, hlače šalvare, košulju, kapu. Ima već 25 godina, naglašava, da je odbacio domaće ljude i počeo se družiti s Bosancima, izlaziti gdje i oni i slušati njihovu narodnu muziku.

– Arapska je nošnja lakša za održavanje, nego turska. Meni se to sviđa. Da se mene pita, ja bi sve ljude obukao ovako. Ovakvu nošnju nosim već 25 godina, ljudi su se navikli na mene, kaže Hamza.

Izvor: Novi list