Home Novosti IVICA PULJIĆ, DIREKTNO IZ WASHINGTONA: Otkriva kakvu to pomoć Biden šalje Ukrajini

IVICA PULJIĆ, DIREKTNO IZ WASHINGTONA: Otkriva kakvu to pomoć Biden šalje Ukrajini

Sva ova pomoć ide iz Bidenovog ureda. Danas je informacija iz Bijele kuće da su tražili od Kongresa da se odobri novih 6,5 milijardi dolara pomoći Ukrajincima, ali Biden je rekao jasno i glasno Zelenskom i cijelome svijetu da američki vojnici neće ići u Ukrajinu.

“Ne znamo podrobnosti, ali se zna da je uglavnom riječ o protuzračnim raketnim projektilima i protutenkovskim projektilima. Dakle ono što je Ukrajincima najviše potrebno”, kazao je Puljić te dodao kako Amerikanci ne štede na vojnoj pomoći Ukrajini. Za manje od godinu dana, uz ovih 350 miliona dolara, Ukrajini su dali milijardu dolara pomoći u vojnoj opremi i naoružanju, rekao je i dodao kako je riječ o najvećoj takvoj pomoći u američkoj historiji.

“Sjetite se 90-ih godina. Slovenija, Hrvatska, BiH su bile pod embargom za dobivanje naoružanja iz inozemstva za odbranu. A sad vidite kolika se pomoć daje Ukrajini”, istaknuo je Puljić te dodao kako postoji put preko Poljske da se ta pomoć i dopremi Ukrajini.

“Amerikanci čine mnogo. Oni su imali i svoje instruktore u Ukrajini do prije nekoliko dana, koji su obučili Ukrajince da mogu upravljati s tim modernim tehnologijama”, rekao je.

Dopiru li do Bidena ogorčene izjave predsjednika Zelenskog da ga je Zapad ostavio na cjedilu i kako se Bijela kuća misli ponašati u idućim danima?

“Naravno da dopiru. Njih dvojica se često čuju. Sva ova pomoć ide iz Bidenovog ureda. Danas je informacija iz Bijele kuće da su tražili od Kongresa da se odobri novih 6,5 milijardi dolara pomoći Ukrajincima, ali Biden je rekao jasno i glasno Zelenskom i cijelome svijetu da američki vojnici neće ići u Ukrajinu. To bi vjerovatno Zelenski želio čuti, ali neće. Amerika i NATO postavljaju veliki odbrambeni zid na granici Ukrajine sa zemljama koje su u NATO savezu”, kazao je Puljić i dodao kako bi Ukrajinci željeli uvođenje zone zabranjene za letove, ali iz Washingtona poručuju da je to odluka NATO-a”, kaže Puljić.

SAD danas u Europu šalje 7.000 vojnika koji će biti raspoređeni na istočnom krilu NATO saveza, kazao je Puljić te ističe kako će jedino ako Rusija pređe granicu koje od država članica NATO saveza “cijeli NATO savez na čelu s SAD-om vojno ustati protiv Rusije”, navodi Dnevnik.hr.