Home Novosti BiH IZ AMERIČKE AMBASADE POTVRDILI KOMŠIĆEVE NAVODE: “Razgovarali smo sa šefovima stranaka o...

IZ AMERIČKE AMBASADE POTVRDILI KOMŠIĆEVE NAVODE: “Razgovarali smo sa šefovima stranaka o formiranju vlasti!”

Iz Ambasade SAD-a su za sarajevski portal Faktor potvrdili da je bilo razgovora o formiranju vlasti sa domaćim akterima na političkoj sceni, ali nisu precizirali sa kojima.

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, sinoć je u programu Federalne televizije “Amerikanci otvoreno guraju izbacivanje SDA iz vlasti”, te dodao da su mu to potvrdili lider SDP-a Nermin Nikšić i lider SBiH Semir Efendić.

O Komšićevim navodima se za sada oglasio samo Semir Efendić.

“Od mene niko ništa ne traži, pogotovo ne Amerikanci. Ali ako neko misli da ću ja i SBiH pomagati da SDA nastavi raditi ovako kako je radila do sad – neću”, napisao je Efendić na svom Facebook profilu.

Iz Ambasade SAD-a su za sarajevski portal Faktor potvrdili da je bilo razgovora o formiranju vlasti sa domaćim akterima na političkoj sceni, ali nisu precizirali sa kojima.

Također, na pitanje o Komšićevim tvrdnjama, Ured za odnose s javnošću Ambasade SAD-a se nije eksplicitno izjasnio, ali su obrazložili s kojim ciljem se Ambasada SAD-a upliće u pitanje formiranja vlasti u BiH.

“Bosni i Hercegovini su potrebne funkcionalne, efikasne i odgovorne vlasti na svim nivoima koje će osigurati konkretnu dobrobit za građane ove zemlje. To uključuje usvajanje reformi nephodnih da bi se BiH integrirala u euroatlanske institucije, te da bi se odgovorilo na probleme kao što su inflacija, korupcija i cijena energenata. Ovo zahtijeva uspješno i pravovremeno formiranje vlasti. Nažalost, politički lideri u Federaciji BiH nisu uspjeli formirati vladu 2018. godine i time su uskratili glasačima njihova demokratska prava kao i pravo na odgovorno rukovođenje.

Na sastancima koje smo sada imali sa političkim liderima isticali smo da bi još jedan neuspjeh u implementaciji izbornih rezultata i formiranju funkcionalnih vlasti narušio stabilnost i sigurnost BiH te dodatno ugrozio njene šanse za napredak.

Politički lideri su odgovorni za formiranje koalicija na državnom i entitetskim nivoima, a koje su neophodne za formiranje vlasti.

Interes SAD-a u BiH je dugoročan i jasan: podržavamo teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. Podržavamo institucionalnu integraciju BiH u euroatlantsku zajednicu nacija. Formiranje funkcionalnih, efikasnih i odgovornih vlasti preduvjet je za ostvarivanje ovih ciljeva”, navodeno je u odgovoru Faktoru iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.