Home Novosti Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH:...

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine “rade” jedne protiv drugih.

Predstavnici vladajuće njemačke koalicije CDU/CSU kao i članovi stranaka SPD i Slobodne demokratske stranke (FDP) podnijeli su zahtjev njemačkom Bundestagu koji se odnosi na analizu trenutne situacije u Bosni i Hercegovini.

U analizi trenutne situacije u našoj zemlji, pod nazivom “Novi zamah za Bosnu i Hercegovinu – podrška za visokog predstavnika”, navedeno je kako je Dejtonski sporazum 1995. stvorio uslove za miran život i obezbjedio trajni mir.

– Dejtonski mirovni sporazum je stvorio osnovu za zajednički život naroda BiH. Uslijedio je poslijeratni oporavak i ideja da se suživot različitih skupina realizira u zajedničkoj državi što predstavlja put ka krajnjem miru. Za praćenje provedbe Dejtonskog sporazuma uspostavljen je i Ured visokog predstavnika u BiH. 25 godina nakon Dejtona, vidi se kako je on poslužio svrsi te su stranice iz prošlosti koje sadrže nasilje trajno zatvorene, navedeno je.

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine “rade” jedne protiv drugih.

– BiH je zemlja u kojoj su etničke grupe sumnjičave jedne prema drugima. Ponavljaju se zahtjevi za promjenom granica ili čak i secesije entiteta Republika Srpska što produbljuje etničke podjele i povećava političku nestabilnost. Jasno odbacujemo bilo kakve promjene granica kao opasnost za stabilan razvoj, kazali su zastupnici u Bundestagu.

Naveli su da je Bosni i Hercegovini neophodna promjena Ustava i Izbornog zakona.

– Važeći ustav i važeći Izborni zakon sprečavaju građane koji ne pripadaju konstitutivnim narodima da ostvare svoje pravo i kandiduju se na izborima. Pored presude “Sejdić-Finci, BiH mora provesti i druge presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetima Zornić, Šlaku i Pilav kako bi se u istu svrhu realizovala politička prava za sve građane BiH. Odgovarajuće neophodne promjene Ustava i Izbornog zakona BiH još uvijek nisu izvršene u ograničenoj mjeri, istakli su.

Naglašavaju da se na nekim mjestima u Bosni i Hercegovini i dalje veličaju ratni zločinci, uprkos presudama Međunarodnog suda u Hagu.

– Pored toga, ostaju neriješeni problemi u vezi sa vladavinom zakona i borbom protiv korupcije. Problem su i dalje odlasci mladih i dobro obrazovanih građana. Pored uspješnog pravnog postupka nad ratnim zločincima pred Međunarodnim sudom u Hagu, teško da postoji bilo kakva domaća aktivnost koja bi težila pomirenju i izgradnji povjerenja između etničkih grupa. Umjesto toga, na nekim mjestima i dalje se veličaju ratni zločinci, a zločini negiraju, navodi se.

Poručili su da 2021. godina ne smije ostati neiskorištena kada su u pitanju promjene u našoj zemlji.

– Sa 14 prioriteta formulisanih u maju 2019. godine, Evropska unija definirala je neophodne uslove koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti prije nego što započnu pregovori o pristupanju. Godina bez izbora u Bosni i Hercegovini ne smije ostati neiskorištena. Hitne reforme moraju se riješiti sada, rečeno je.

Kada je riječ o novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu, istaknuto je da on ima podršku Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

– S obzirom na brojne prepreke koje još uvijek postoje na putu ka evropskoj budućnosti BiH, cilj međunarodne zajednice mora biti uska koordinacija i uspješan završetak zadataka visokog predstavnika i istovremeno puna podrška njegovom radu. Pozdravljamo otvorenost administracije SAD-a da zajedno radimo na tom cilju. Imenovanjem Schmidta, Njemačka je jasno stavila do znanja da razvoj Bosne i Hercegovine smatra posebnim zadatkom. Zadatak je usmjeren i prema procesu prilagođavanja BiH na putu od Dejtona prema Briselu. Važno je iskoristiti zamah novog imenovanja odrediti put ka evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Za Bosnu i Hercegovinu je važno da Ured visokog predstavnika svoje zadatke uspješno zaključi u uskoj koordinaciji s Evropskom unijom, navedeno je u zaključku zastupnika Bundestaga.