Home Archive IZBORI U SREBRENICI: Grujičiću na megdan izlazi Ahmetović?

IZBORI U SREBRENICI: Grujičiću na megdan izlazi Ahmetović?

Prijedlog SNSD-a manje stranke iz RS-a ne prihvataju, dok će probosanski blok ime za Srebrenicu dati nakon Nove godine

Srpske i bošnjačke stranke u Srebrenici i ove godine bi trebale imati po jednog zajedničkog kandidata, iako nijedna ni druga “strana” nije osigurala potpunu i bezrezervnu podršku svih političkih aktera u svom etničkom korpusu. SNSD je, kao najjača srpska stranka u Srebrenici, već predložila Mladena Grujičića za zajedničkog kandidata, dok probosanske stranke još nisu postigle dogovor.

Odluka Šarovića

Grujičić nam je kazao kako je on i zvanično predložen za zajedničkog kandidata, te da su u toku razgovori SNSD-a sa ostalim srpskim strankama.

– Pregovaramo sa SDS-om, DNS-om i ostalim strankama, s ciljem da budemo jedinstveni. Ponovo tu ima nekih pokušaja da se razjedini naše glasačko tijelo, poput nekih nezavisnih kandidata, ali vjerujem da će rezultati biti isti kao i na prethodnim izborima, nada se Grujičić.

U SDS-u još nisu dali apsolutnu podršku ovom SNSD-ovom prijedlogu i o svemu će, kako nam je kazao prvi čovjek srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović, odlučivati vrh stranke.

– Mi smo formirali komisiju koja će razgovarati sa svakim potencijalnim kandidatom, ali će konačnu odluku donijeti gospodin Šarović, jer po našem statutu je takva procedura. Očekujemo da SNSD riješi odnose sa PDP-om, NDP-om i SP-om, koji ne žele Grujičića za kandidata, i tad ćemo se uključiti u dalje razgovore, ispričao nam je Cvjetinović.

S druge strane, prema još nepotvrđenim informacijama, i probosanske stranke bi trebale imati jednog kandidata. Nekoliko sastanaka je već održano, i to na inicijativu različitih stranaka, od kojih je jedna i SDA. Od predsjednika Općinske organizacije Alije Tabakovića nismo dobili detaljnije informacije.

– Najvjerovatnije ćemo ići sa jednim kandidatom, ali znat ćemo više nakon Nove godine, kazao nam je Tabaković.

Iako zvaničnih informacija nema, razgovaralo se u pravcu određivanja kandidata koji bi svojim dugogodišnjim iskustvom i uticajem u političkom i društvenom životu mogao ponijeti titulu načelnika. Tako se špekuliše da bi kandidati mogli biti Ćamil Duraković, koji je 2012. godine pobijedio, a 2016. izgubio kao zajednički kandidat probosanskih stranaka, zatim nekadašnji načelnik Abdurahman Malkić, te Sadik Ahmetović, nekadašnji poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Parlamentarnoj skupštini BiH i ministar bezbjednosti BiH.

– Ja jesam bio dio tih razgovora, koje pokušavamo usmjeriti na način da dobijemo kandidata koji će moći voditi Srebrenicu, ali i preuzeti odgovornost za ono što radi. Nemam posebnu ambiciju za tu poziciju, ali se ne želim ni isključiti, kazao nam je Duraković.

Dodao je, međutim, i to da se već u ovom trenutku vide iste greške među probosanskim strankama, koje su dovele do toga da ga 2016. Grujičić pobijedi za nekoliko stotina glasova.

– Mislim da se politike ponovo pokušavaju staviti iznad Srebrenice, da interese stranke stave na prvo mjesto i, ako se nešto ozbiljno ne promijeni, ne znam kako ćemo uspjeti. Moramo naći kandidata koji će iskreno biti za Srebrenicu, ali takvog kandidata moraju prihvatiti i sve stranke, a ne poslije pokušavati preko načelnika ostvarivati svoje interese. Srebrenica mora biti iznad interesa svake stranke i pojedinca, dodao je Duraković.

Sličnog stava je i Sadik Ahmetović, koji je pozvao predstavnike probosanskih stranaka da se uključe u napore Srebreničana kako bi izabrali načelnika koji neće negirati genocid.

Nacionalni interes

– Zajednički nastup i jedan kandidat je nacionalni interes i to je ono oko čega neće i ne smije biti nikakve rasprave. Mi u Srebrenici ne možemo sami iznijeti sav teret da dobijemo naredne izbore, jer nasuprot sebe imamo kompletnu infrastrukturu RS-a i jednog dijela Srbije. Stoga su i predsjednici probosanskih stranaka u BiH na velikom ispitu, ustvrdio je za naš list Ahmetović.

Iako su i jedan i drugi politički korpus u Srebrenici načelno dogovorili zajedničkog kandidata, i na jednoj i na drugoj strani i dalje su mnoga pitanja otvorena. Manje srpske stranke u Srebrenici, poput PDP-a i socijalista, ne žele Grujičića zbog brojnih afera s kojima je povezan, dok probosanske stranke i dalje važu između nekoliko kandidata. Sve ovo ponovo nagovještava jako tijesnu utrku za načelnika Srebrenice.

(MIREN ALJIĆ / OSLOBODJENJE.BA)