Home Novosti BiH Izbori u Turskoj: Biračka mjesta su zatvorena, oglasio se Erdogan, evo kada...

Izbori u Turskoj: Biračka mjesta su zatvorena, oglasio se Erdogan, evo kada bi mogli biti poznati preliminarni rezultati

Birališta širom Turske zatvorena su danas u 17 sati po lokalnom vremenu, 16 sati po srednjoevropskom, čime je završeno glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Birači koji se nađu na biračkom mjestu u vrijeme zatvaranja moći će iskoristiti svoje građansko pravo i nakon 17 sati, kako je ranije saopćila Visoka izborna komisija Turske.

Građani Turske danas su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redosljedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Tuske.

Birališta su ranije bila otvorena i izvan Turske, u 75 država i 156 predstavništava ove zemlje.

Glasanje na graničnim prelazima počelo je 27. aprila, a u diplomatskim predstavništvima 5. maja i trajalo je do 9. maja, prema ranije utvrđenom rasporedu.

Više od 3,41 miliona građana registrovano je za glasanje iz inostranstva.

Kako je saopćila Visoka izborna komisija Turske, nepotpuni i nezvanični rezultati će biti objavljeni istog dana, u prvim satima po zatvaranju birališta.

Preliminarni rezultati će vjerovatno biti objavljeni nakon 20:00 sati. Možda će biti potrebno nekoliko dana da Vrhovno izborno vijeće (YSK) sabere konačne rezultate izbora.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio se danas nakon što je završeno glasanje na izborima za predsjednika i državni parlament.

Erdogan je objavio poruku na nalogu na društvenim mrežama koju je uputio prijateljima i kolegama.

“Proces glasanja je završen na način kako i priliči našoj demokratiji, hvala Bogu.

Sada je, kao i uvijek, vrijeme da se čvrsto držimo glasačkih kutija. Do konačnih rezultata, nastavljamo čuvati volju našeg naroda!”, kazao je Erdogan.

Kemal Kilicdaroglu, kandidat opozicionog Nacionalnog saveza predvođenog Republikanskom narodnom partijom (CHP) na predsjedničkim izborima u Turskoj obavio je svoju građansku dužnost u Ankari.

U pratnji supruge Selvi glasao je u školi u glavnom turskom gradu.

Obraćajući se novinarima, Kilicdaroglu se zahvalio svim građanima koji su izašli na izbore i glasali.

“Nedostajala nam je demokratija, uradili smo ono što je bilo potrebno. Svima nam je mnogo nedostajalo da budemo zajedno. Svima nam je mnogo nedostajalo da se zagrlimo. Vidjet ćete, nadam se da će proljeće doći u ovu zemlju i da će proljeće uvijek trajati”, rekao je Kilicdaroglu.