Home Novosti BiH IZETBEGOVIĆ U AKCIJI: “Čović svjesno provocira bošnjački korpus. Dodik neće pobijediti u...

IZETBEGOVIĆ U AKCIJI: “Čović svjesno provocira bošnjački korpus. Dodik neće pobijediti u ovoj bitci, samo je pitanje dana KADA ĆE…” (VIDEO)

Gost u programu sarajevske televizije Hayat večeras je bio Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije i član Kolegija državnog Doma naroda. Govorio je o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini sa posebnim akcentom na predstojeće izbore, ali i pregovorima o izmjeni Izbornog zakona koji su se održavali u Neumu.

Izetbegović se na početku osvrnuo na Čovićev nastup u NSRS-a, kazavši kako bi se kao Hrvat osjećao povrijeđeno i izdano.

“Hrvati su golgotu doživjeli na tom dijelu BiH, posebice u Banjoj Luci. Ono što mene intrigira jeste što sa tom izjavom rapidno smanjuje šanse da pregovori koji su još uvijek živi uspiju. On svjesno provocira bošnjački korpus. Ne znam da li je njemu i cilj da se ta stvar riješi”, kazao je Izetbegović.

Rekao je kako Dodik neće pobijediti u ovoj bitci, kazavši kako je samo pitanje kada i kako će pasti.

Na pitanje da li će biti kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim izborima, Izetbegović je kazao da je to često pitanje koje mu postavljaju, posebno u posljednje vrijeme.

“Zaboravim na te stvari, pogotovo zbog situacije u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi. Fokus je trenutno na rješavanju stvari koje koče napredak ove zemlje. Što se tiče položaja SDA, situacija je dosta povoljnija nego ranije. Ono što je meni bitno jeste to da SDA dokazuje da kako je u stanju suprotstaviti se i migrantskoj krizi, pandemiji, šovinizmu, napadima na državu i svemu ostalom”, naveo je Izetbegović.

Naglasio je kako se Bosna i Hercegovina, posebno Federacija jako dobro nose sa svim nedaćama koje su zadesile, kako našu zemlju, tako i region, ali i svijet.

“Kada je prije dvije godine počela pandemija, niko nije mogao vjerovati da ćemo izaći sa većim brojem zaposlenih nego ranije. Niko nije vjerovao da će budžeti biti znatno veći. Mi smo to i uradili. Između ostalog, riješili smo i migrantsku krizu i ja sam zadovoljan”, istakao je Bakir Izetbegović za Hayat.