Home Novosti BiH IZETBEGOVIĆ U OBRAĆANJU AFET-u: “Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH…”

IZETBEGOVIĆ U OBRAĆANJU AFET-u: “Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH…”

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prisustvovao je danas sastanku Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) sa predsjednicima parlamenata država Zapadnog Balkana.

U obraćanju skupu Izetbegović je istaknuo da AFET ima veoma značajnu ulogu u procesu evropskih integracija te da aktivnosti, stavovi i preporuke tog odbora predstavljaju značajne smjernice za Parlamentarnu skupštinu BiH i ostale institucije uključene u integracijski proces.

“Sadržaj posljednjeg Izvještaja o BiH kojeg je pripremio izvjestilac Paulo Rangel, kao i amandmani zastupnika i način na koji su ti amandmani tretirani, pokazuju visok stepen poznavanja i razumijevanja prilika u BiH, njenih potreba na putu ka članstvu, a naročito potvrđuju opredijeljenost članova ovog Odbora za evropsku budućnost BiH”, poručio je Izetbegović.

Naglasio je da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU) jedan od strateških ciljeva BiH te da su dobrodošle sve preporuke koje doprinose dostizanju tog cilja, a naročito one koje se odnose na jačanje vladavine prava, demokratskih institucija i uklanjanje diskriminacije u postojećem ustavnom okviru i izbornom zakonodavstvu.

“Uvođenje evropskih demokratskih standarda, onakvih kakvi se prakticiraju u državama članicama EU i koji onemogućavaju bilo kakav oblik diskriminacije na etničkoj, vjerskoj, teritorijalnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, prioritet je za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Izetbegović.

Predsjedavajući Doma naroda zahvalio je članovima AFET-a na prepoznatoj potrebi uključivanja predstavnika svih parlamentarnih stranaka, uz posredovanje predstavnika EU i angažman civilnog društva, u razgovore o reformi Ustava i izbornog zakonodavstva.

“Redovna komunikacija i koordinacija aktivnosti s ovim Odborom, Evropskim parlamentom i ostalim institucijama EU od suštinske je važnosti za put BiH ka članstvu u EU. Pandemija Covida-19 je otkrila pune razmjere važnosti te saradnje”, ocijenio je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da se BiH suočava i sa migrantskom krizom te da veliki broj ilegalnih migranata, koji žele doći do zemalja Zapadne Evrope, ulaze u BiH kao tranzitnu zemlju, a da im je prolaz dalje prema Zapadnoj Evropi onemogućen.

“Njihovo koncentriranje isključivo u dijelovima države u kojima žive muslimani, predstavlja humanitarni i sigurnosni izazov za lokalne zajednice i institucije BiH”, upozorio je Izetbegović.

Uprkos izazovima, dodao je, BiH je nastavila s ispunjavanjem obaveza na evropskom putu te je ostvaren značajan napredak na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

“Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH već u ovoj godini bila bi jasna poruka i značajan podsticaj institucijama uključenim u integracijski proces, donosiocima političkih odluka, a naročito građanima BiH, koji su u ogromnoj većini opredijeljeni za evropsku perspektivu države”, zaključio je Izetbegović, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(SB)