Home Novosti BiH IZETBEGOVIĆ ZAKUCAO DODIKA: “Da smo mi podanički i izdajnički narod, onda bi...

IZETBEGOVIĆ ZAKUCAO DODIKA: “Da smo mi podanički i izdajnički narod, onda bi Bosnom i Hercegovinom vladali…”

Gradski odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzla obilježava 31 godinu postojanja što je bio povod za posjetu predsjednika Stranke Bakira Izetbegovića, koji je prije Tuzle boravio u Banovićima i Živinicama. U tim gradovima čestitao je izbornim pobjednicima na lokalnim izborima, a razgovarao je o lokalnim temama i načinima na koji se mogu podržati važni projekti.

U Tuzli je održao sastanak sa predstavnicima Kantonalnog odbora SDA, obišao je mezar Salke Bukvarevića, nekadašnjeg ministra u Vladi entiteta Federacija BiH i Kapiju, mjesto stradanja tuzlanske mladosti u artiljerijskom granatiranju sa položaja Vojske RS 25. maja 1995. godine.

„Ovo je mjesto pogibije tuzlanske mladosti, a čak se i to negira od strane politike koju oličava Milorad Dodik, a Vučićev režim ne isporučuje čovjeka odgovornog za pogibiju mladih ljudi. Još jednom zahvalnost gospodinu Inzku što je povukao potez zakonskog okvira o zabrani negiranja genocida i zločina, jer je on od pomoći, ne samo nama, odnosno strani koja je žrtva, već je od pomoći i srpskom narodu. Treba skinuti hipoteku i ostaviti je upravo na ‘đukićima’ i onim koji su to uradili“, kazao je Izetbegović.

Prokomentarisao je i posljednje izjave Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, u kojima je vrijeđao Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovinu.

“Jako ružne stvari je Milorad Dodik rekao o Bošnjacima i nije mu to prvi put. Dakle, da smo mi jedan podanički i izdajnički narod koji nema kapaciteta. Pazite, da smo mi podanički i izdajnički narod, onda bi Bosnom i Hercegovinom vladao Milošević, Karadžić, Mladić, a znamo da ne vladaju. Oni su otišli tamo gdje im je mjesto. Mi smo tu. S druge strane, da smo narod koji se ‘prevjerio’, kako on kaže, ne bi se tako grčevito i krvavo borili za opstanak naše vjere. Tu, usred hrišćanske Evrope, su džamije pune ljudi. Borimo se za jedan islam koji će da bude prihvatljiv za sve, za islam koji je izraz duha Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. I izborili smo se. I za to da opstane naša vjera i da opstane naš identitet i da vratimo naše nacionalno ime i ime našem jeziku i da je Bosna i Hercegovina nezavisna. Stvari nisu savršene, ali idemo i svakog dana napredujemo. Ova zemlja ne ide unazad i ova kriza koju sada imamo završit će se time da imamo više Bosne i Hercegovine, a manje prostora za one koji je negiraju“, rekao je Izetbegović osvrnuvši se na najavu sastanka lidera najjačih stranaka u BiH.

„Ja nemam namjeru pregovarati o tim formatima bošnjački, srpskim i hrvatskim. Ne treba Bosnu i Hercegovinu reducirati i dalje je segrerirati kroz jedan takav pristup. Mi imamo institucije Bosne i Hercegovine, prije svega parlament, gdje možemo da razgovaramo o svemu. U Bosni i Hercegovini, pored ova tri naroda, postoji i četvrti politički narod koji je jako izražen pogotovo ovdje u Tuzli. To su ljudi koji ne žele da se na takav način u politici svrstavaju. Njih ima dva do tri puta više od onih koji glasaju za HDZ BiH. Ne možemo ignorisati postojanje ljevičarskih stranaka, bosanskih stranaka, koje su prije svega patriotske. Ustvari, i jeste cilj da se sve to podijeli na troje s tim da se 60 odsto probosanskih ruku u Parlamentarnoj skupštini BiH zgura u neku bošnjačku kvotu od 33 odsto. Mi na tu logiku 2:1 pristati nećemo niti ćemo pristati na logiku segregacije Bosne i Hercegovine i reduciranja na tri konstitutivna naroda“, kazao je Izetbegović.

Kao lider stranke koja više od tri decenije predvodi najvažnije procese u BiH Izetbegović je na kraju rekao:

„Ni jednog milimetra mi nećemo ići nazad. Mi možemo ići samo naprijed. Možda će nam napraviti neki zastoj koji može trajati, ali će svi da trpe, a ponajviše oni koji izazovu takvu vrstu zastoja. Mi se borimo za multietničku Bosnu i Hercegovinu, onako kako je Bog stvorio i kako ona funkcioniše hiljadu godina. Samo je može biti više takve. Ako bismo pristali na ono što HDZ BiH traži, onda bismo definitivno zacementirali stanje koje imamo sada u kojem HDZ BiH dominira nad jednim probosanskim blokom koji ima pet puta više ruku od HDZ-a BiH. Dodik se upustio u nešto što po meni ne može da nadjača. Je li iko može zamisliti da će se zemlje koje garantiraju Dejtonski mirovni sporazum povući pred Dodikom i SNSD-om? Da će oni nadjačati sve s jednom agendom o tome kako su im ugrožena prava time što im se brani da veličaju ratne zločine? Mislim da je to nemoguće“, zaključio je Izetbegović.

(N1)