Home Novosti BiH IZETBEGOVIĆEVO PISMO: “Cijenjeni predsjednici Nikšiću i Čoviću…”

IZETBEGOVIĆEVO PISMO: “Cijenjeni predsjednici Nikšiću i Čoviću…”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović uputio je pismo predsjednicima SDP-a i HDZ-a, Nermini Nikšiću i Draganu Čoviću.

Pismo prenosimo u nastavku:

“Cijenjeni predsjednici Nikšiću i Čoviću,

Izborom Refika Lende, Lidije Bradare i Igora Stojanovića za predsjednike/potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine stvoreni su uvjeti za formiranje nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Blokada implementacije izbornih rezultata iz 2018. godine, koja je trajala duže od četiri godine i dovela do toga da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine funkcionira u reduciranom sastavu bez ministara za boračka pitanja, obrazovanja i zdravstva, s pravom iritira javnost i opterećuje političke odnose.

Najavama da se blokada može nastaviti ukoliko se ne izađe u susret nerelanim zahtjevima da se iz vlasti izbaci pobjednik izbora i zanemari volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ili da se Vlada Federacije pokuša formirati političkim i pravnim nasiljem, suprotno Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine, samo bi dodatno usložnila postojeće stanje.

Predsjednici/potpredsjednici iz redova SDA, HDZ-a i SDP-a čine vrh izvršne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine i to je činjenica koja se ničim ne može promijeniti. Zbog toga ove tri stranke imaju pravo, ali i obavezu da formiraju kompletnu vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji uključuje izbor predsjednika i dvoje potpredsjednika Federacije, te kompletne Vlade Federacije.

Očekivanja i pokušaji da ovo pravo i ustavna obaveza oduzme bilo kojoj od tri navedene sranke naivna su iluzija. Takvi pokušaji će voditi u nastavak blokade za koju će bti odgovorni oni koji odbijaju politički dogovor u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

Kao što znate, sastanak izabranog rukovodstva Federacije Bosne i Hercegovine zakazan je za petak 24. februara 2023. godine u 10 sati u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Predlažem Vam da prije tog sastanka predsjednici SDA, HDZ-a i SDP-a održe sastanak kako bi bio postignut cjelovit politički dogovor koji će omogućiti formiranje Vlade Federacije.

Spreman sam prilagoditi svoje obaveze i prihvatiti bilo koji termin, a za mjesto sastanka predlažem zgradu „Energoinvesta“ u kojoj je smještena Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.”