Home Novosti BiH Izetbegoviću nije jasno šta ne razumije visoki predstavnik: “Pravo Hrvata i njihovih...

Izetbegoviću nije jasno šta ne razumije visoki predstavnik: “Pravo Hrvata i njihovih predstavnika je da štite vitalni nacionalni interes, a ne da rade ovakve stvari tri godine”

Izetbegović se osvrnuo kratko i na stav visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o Izbornom zakonu.

Osvrčući se na hapšenje Edina Vranja, bivšeg visokopozicioniranog službenika Federalne uprave policije, predsjednik SDA Bakir Izetbegović za Vijesti u 7 Hayat TV-a kazao je kako je takav postupak srbijanske vlasti doživio kao još jednu provokaciju.

Uz takve postupke Srbije zabrinjava i činjenica, ukazao je Izetbegović, što Tužilaštvo BiH ništa ne radi kako bi spasilo one, poput Vranja, za koje je ranije utvrđeno da nisu odgovorni za onbo za što ih srbijanske vlasti otptužuju.

-Svakakve stvari se ne bi mogle dešavati bez volje predsjednika Vučića. Kada je na Balkanu prije godinu dana nestalo žita, Vučić je rekao da niko neće biti gladan jer će se pobrinuti za sve, pa je pomagao sa vakcinama… Nama to ništa ne treba. Hvala gospodinu Vučiću na svemu tome. Nama samo treba da Srbija ostavi Bosnu i Hercegovinu, da je ostavi s mirom. Ne moraju biti ni osobito dobri odnosi. Dakle, zemlju koju je poharala agresija iz Srbije, gdje su stotine hiljada ljudi nastradale, gdje su materijalne štete ogromne, hiljade milijardi… Sve što očekujemo jeste da puste BiH s mirom, da se ostave ovakvih provokacija, da ostave s mirom branioce BiH i, na kraju krajeva, da isporuče ljude koji su osuđeni za najužasnije zločine u proteklom ratu – naglašava Izetbegović.

Osvrnuo se kratko i na stav visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta o Izbornom zakonu.

-U vezi sa hrvatskim članom Predsjedništva on je kazao da su Hrvati isfrustrirani jer nije prošao čovjek za kojeg većinom Hrvati glasaju odnosno da je prošao Komšić za kojeg većinom Bošnjaci glasaju. Ne znam zašto se gospodin Schmidt upustio u takva prebrojavanja?! Ovo je zemlja u kojoj je zakon i Ustav takav da nikome ne brani da bilo za koga da glasa. To je ustvari intencija presude Sejdić-Finci koju mi moramo da implementiramo ako ćemo nastaviti naš put ka Evropskoj uniji. Dakle, da nikoga ne pitate za koga ste glasali, da svako može da se kandiduje. Ali tragamo za rješenjem. Po meni je rješenje vrlo blizu i vrlo jednostavno: na bazi Aprilskog paketa riješiti zahtjve hrvatske strane, a onda ukloniti asimetriju u djelovanju Vijeća Naroda u RS i Doma Naroda u Federaciji. Ako to riješimo, onda više niko neće moći u budućnosti da blokira imenovanje federalne vlade kako nam sada blokiraju tri godine. To nije njihovo parvo. Pravo Hrvata i njihovih predstavnika je da štite vitalni nacionalni interes, a ne da rade ovakve stvari kakve rade tri godine. Ili pak ne daju da se popuni Ustavi sud i slično – kazao je Izetbegović za Hayat TV.

Previous articleBIVŠI REIS POZVAO BOŠNJAKE DA SE UJEDINE: “Ako je predsjednik Alija morao sjediti za istim stolom sa Karadžićem, zašto dojučerašnji partijski i kućni prijatelji…”
Next articleBALŠA BOŽOVIĆ UPOZORAVA: “‘Srpski svet’ može da završi novim ratovima i stradanjima. Dodik u BiH uz veliku podršku Vučića i HDZ-a radi na…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.