Home Novosti BiH IZLAZI PRVI DIO MESIĆEVIH MEMOARA: “Rukopis koji će uzdrmati Hrvatsku!”

IZLAZI PRVI DIO MESIĆEVIH MEMOARA: “Rukopis koji će uzdrmati Hrvatsku!”

“Riječ je o obimnim knjigama. Prva je dvotomna i radi ilustracije kažimo da ima tisuću stranica. Druga će također biti dvotomna i imat će isto tisuću stranica, tako da se ide step by step, jer radi se o prevelikoj i obimnoj građi koju čitatelji ne bi mogli tako jednostavno konzumirati”, kaže Maletić u razgovoru za Tportal.

Stjepan Mesić, predsjednik prve hrvatske vlade (juli-avgust 1990.) i drugi predsjednik Republike (od 2000. do 2010.), u jesen će objaviti prvi dio svojih memoara u kojima će otkriti brojne nepoznate pikanterije iz novije hrvatske historije kojima je svjedočio, piše tportal.

Knjigu izdaje Tehnička knjiga iz Zagreba i realizirana je u suradnji s Franjom Maletićem koji je radio i na eksplozivnim memoarima Josipa Manolića koji su izazvali brojne reakcije u javnosti.

Maletić je za Tportal potvrdio da ove jeseni izlazi prva knjiga iz serije Mesićevih memoara te da obuhvaća razdoblje do devedesetih godina prošlog stoljeća. Ukupno će biti objavljene tri knjige.

Prva knjiga fokusira se na ranije razdoblje Mesićeva života, a progovara o političkom progonu koji je doživio tokom karijere i seže do procesa nacionalnog buđenja, sazrijevanja, uključivanja u pokret Hrvatske demokratske zajednice i kasnije u stvaranje hrvatske države.

Druga knjiga odnosi se na razdoblje poslije toga, počinje krajem 1990. i završava krajem 1992. godine, dok treća tematizira izbore i period u kojem je bio predsjednik Republike Hrvatske.

“Riječ je o obimnim knjigama. Prva je dvotomna i radi ilustracije kažimo da ima tisuću stranica. Druga će također biti dvotomna i imat će isto tisuću stranica, tako da se ide step by step, jer radi se o prevelikoj i obimnoj građi koju čitatelji ne bi mogli tako jednostavno konzumirati”, kaže Maletić u razgovoru za Tportal.

Smatra da će knjiga biti izuzetno važna za nacionalnu historiju jer je Mesić živi svjedok važnih događanja i zato što će u njoj biti objavljeni podaci koji dodsad nisu bili poznati široj javnosti.

Glas Istre već je ranije iznio neke detalje vezane uz rukopis.

“Prvi tom bavi se vremenom progona Stipe Mesića, zakulisnim igrama u kojima su sudjelovali špijuni i svi oni koji su osiguravali komunistički režim. Drugi tom, koji je također napisan i bit će objavljen za otprilike šest mjeseci, bavi se događajima koji su prethodili ratu na ovim prostorima, približavanju Mesića politici Franje Tuđmana, njegovim beogradskim danima.

Puno je novih stvari koje će posljednji predsjednik zajedničke države otkriti i koji do sada nikad nisu izašle u javnost. Mesić je i zadnji svjedok koji može svjedočiti o Tuđmanovom vremenu iz prve ruke, jer je dugo vrijeme bio njegov bliski saradnik dok se nisu razišli.

Bit će tu puno pikanterija, koje su sve dileme imali ljudi u vodstvu tadašnje Hrvatske, pogleda na osjetljive situacije. Mesić progovara i o rak rani hrvatskog društva, korupciji, koja je bila prisutna od prvog dana kako se stvarala Hrvatska, a daje objašnjenja i za afere u kojima je i sam bio u prvom planu. Bit će razjašnjenja sudbina famoznih čekova koje je Mesić donio u Hrvatsku za financiranje, između ostalog, humanitarne organizacije Ankice Tuđman.

U trećem dijelu memoara detaljno će biti opisan kraj političke ljubavi s Tuđmanom, nastavak političke karijere i dva mandata na Pantovčaku”, piše Glas Istre.