Home Novosti Izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću 20. marta

Izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću 20. marta

Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) zakazalo je izricanje drugostepene presude Radovanu Karadžiću za 20. mart ove godine, potvrđeno je iz Mehanizma.

Haški tribunal je bivšeg predsjednika Republike Srpske nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, koje je tražilo da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest opština i da bude osuđen na doživotni zatvor.

Bilo je planirano da Mehanizam, pravni nasljednik Haškog tribunala, pravosnažnu presudu Karadžiću izrekne u decembru, ali je to odloženo zato što se sudija Theodor Meron, na zahtjev Odbrane, povukao iz Apelacionog vijeća, a umjesto njega postavljen je sudija Ivo Rosa.

Prva optužnica protiv Karadžića je potvrđena u julu 1995. godine. On je uhapšen u Srbiji u julu 2008. godine a suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine.

(Detektor.ba)