Home Novosti BiH Jadranka Kosor apsolutno iskreno: “Mislim da je njegovo djelovanje apsolutno štetno za...

Jadranka Kosor apsolutno iskreno: “Mislim da je njegovo djelovanje apsolutno štetno za opstojnost BiH”

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor danas je za N1 u programu Dan uživo komentarisala aktuelne društveno-političke teme usljed najnovijih izjava i poteza domaćih i regionalnih političara, kao i potezima predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika.

Kosor je na početku poručila da se pitanje rješavanja obaveza prema evropskom putu BiH trebalo davno riješiti.

“To pitanje se odavno trebalo riješiti. Ja ću vam reći da ne želim ni na koji način patronizirati i dijeliti savjete bez obzira na moje iskustvo i ne bih željela da se ovo shvati kao stajanje na bilo čiju stranu. To se nekoliko puta u posljednje vrijeme tako tumačilo, kao da zauzimam jednu, drugu ili treću stranu. To ne želim naravno.

To mogu riješiti samo oni koji su odgovorni za BiH, a to su političari koji su dobili povjerenje građana da to učine. Dok se nešto ne dogodi u toj konfiguraciji onih koji odlučuju, bojim se da pomaka neće biti“.

Dodaje da su nova lica na političkoj sceni uglavnom pod šapom nekih starih.

“Ta neka nova lica su pod političkom šapom nekih starih lica uglavnom. Ja ne vidim tu neku veliku mogućnost za stvarni, istinski napredak. Tu se događaju neke promjene koje su nebitne i na površini. Onih istinskih, dubinskih nema“.

“Ponovit ću i danas, primjerice, u približavanju tom evropskom putu BiH, a to je istinska borba protiv korupcije na svim razinama kao temelj EU je nešto o čemu se ne govori previše. I ako se govori, govori se suzdržano, kao da tema nije bliska političarima koji imaju moć“.

“Bez obzira na slabost trenutačnog vodstva EU i neupućenost u zbivanja na Zapadnom Balkanu, bez obzira na sve to, mislim da bez istinske i stvarne djelotvorne borbe protiv korupcije neće BiH ni milimetra se približiti tom evropskom putu“, dodala je Kosor.

Kako kaže, boji se da neće biti ni krupnijih ni sitnijih koraka od lidera.

“Bojim se da neće biti, ne velikih, nego ni sitnih koraka. Da bi se to zaista dogodilo, trebaju to oni koji su važni politički učiniti. Ko ne može očistiti vlastitu kuću, taj se ne može baviti politikom. Najsnažniji su oni koji čiste svoju kuću”.

“Hoće li tu biti neke dodatne, velike energije, ja nisam sigurna i dovoljno upućena”.

Kosor ističe da ima mišljenje o potezima visokog predstavnika Schmidta, ali da se ne želi miješati.

“Imam neko mišljenje o akcijama gospodina Schmidta, ali se ne bih htjela miješati. Dokle god postoji ta činjenica, da neko izvana ko je došao i postoji prema prijašnjim dogovorima, dok god takav neko može promijeniti nešto ključno i bitno u funkcioniranju BiH, do tada se BiH u demokratskom svijetu neće smatrati do kraja dovršenom državnom“.

“O Dodiku sam rekla manje više sve, nema se tu šta posebno dodati. Mislim da je njegovo djelovanje apsolutno štetno za opstojnost BiH i da ono što radi i što je radio u posljednje vrijeme jednostavno govori da se radi o osobi koju se zapravo ne bi smjelo više tretirati kao političara, pogotovo kao državnika.

Nema se tu šta puno za dodati, kada Dodik ni u čemu ne priznaje BiH“, kazala je Kosor.