Home Novosti BiH JADRANKA KOSOR, OTVORENO: “Vučić i Čović, dva najveća prijatelja Milorada Dodika, šute…”

JADRANKA KOSOR, OTVORENO: “Vučić i Čović, dva najveća prijatelja Milorada Dodika, šute…”

U BiH je i dalje glavna tema reakcije na prijedlog Milorada Dodika koji je nakon posjete turskog predsjednika BiH, predložio pregovore o BiH, uz pomoć predsjednika Turske, Srbije i Hrvatske.

Svoj komentar na ovakvu kombinaciju dala je i bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor.

“Besmislica, u jednoj riječi. Mislim da je to neka vrsta spina i pokušaja da se skrene pozornost s činjenice da u BiH jeste na snazi zabrana negiranja genocida, da je Milorad Dodik političar koji i dalje negira genocid i da, ako institucije države budu funkcionirale, bi ga mogao zahvatiti i val optužbi upravo zbog toga što negira propise svoje države na čijem je čelu. Pokazuje se relativno uspješan spin da se skrene pozornost i da svi pričaju o nečemu drugom. Zanimljivo, Dodikov najveći prijatelj Aleksandar Vučić ne reagira. Radi se sasvim sigurno o nekoj vrsti dogovora. Vučić nije rekao ni riječi. Hrvatski predsjednik je rekao da je to dobronamjrna inicijativa, ja bih rekla da je to sve samo ne dobronamjerno”, kazala je Kosor za N1.

“Dva najveća prijatelja Milorada Dodika, Vučić i Čović, šute što znači upravo da je to potvrda da se radi o nekoj vrsti spina, da se skrene pozornost s većih problema koje ima Milorad Dodik, za kojeg, sasvim sigurno nakon dolaska novog visokog povjerenika, će se otvarati prostori da se upravo tog političara detektira kao političara koji definitivno nije zaintereisan za europsku budućnost BiH. Mislim da on to zna, da to znaju ljudi oko njega, bolje da pjeva nego da izlazi sa ovakvim inicjativama. Možda su se svi umorili od onog velikog rođendanskog slavlja pa sada nemaju dovljno snage da se brinu o interesima građana i države”, dodala je Kosor.

Kako je kazala, posljednjih godina se ništa nije dogodilo u poboljšanju odnosa između BiH i Hrvatske.

“Neke mostove smo namjerno ili slučajno porušili. Nema dijaloga, nema inicijativa, nema napretka. Nitko bolje ne razumije prilike u BIH nego mi u Hrvatskoj iz tisuću razloga”, kazala je bivša premijerka Hrvatske.

(SB)

Previous articleKOMŠIĆ POTOPIO VOŽDA IZ LAKTAŠA: “Dodikov odlazak u diplomatsku samoizolaciju dobar za Bosnu i Hercegovinu…”
Next articlePriča o Vukosavi koja je u ratu pokušala spasiti supruga Muju: “Opet bih isto…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.