Home Novosti “JAVNOST TREBA DA ZNA”: Ćamil Duraković obrazložio zašto odbornici bošnjačke nacionalnosti nisu...

“JAVNOST TREBA DA ZNA”: Ćamil Duraković obrazložio zašto odbornici bošnjačke nacionalnosti nisu prisustvovali Komemorativnoj sjednici

U Srebrenici će sutra biti obilježeno 26 godina od genocida u kojem je ubijeno više od 8.000 ljudi.

Odbornici bošnjačke nacionalnosti danas nisu prisustvovali Komemorativnoj sjednici Skupštine Općine Srebrenica.

Zamišljeno je da se ovom sjednicom oda počast žrtvama rata i bošnjačke i srpske nacionalnosti, ali to nije bilo prihvatljivo svim lokalnim vijećnicima. Predsjednik Skupštine Ćamil Duraković je obrazložio zašto odbornici bošnjačke nacionalnosti nisu prisustvovali Komemorativnoj sjednici.

-Javnost treba da zna gdje su bošnjački odbornici bili danas, kada je planirana Komemorativna sjednica Skupštine Općine Srebrenica (…) Svjedoci smo da se proteklih godina intenzivira sistemsko negiranje i relativiziranje genocida nad Bošnjacima, da se naše žrtve vrijeđaju, da se istina iskrivljuje, a mi živi se ponižavamo na način da nas je srpska većina u Skupštini preglasala donijevši nekakvu rezoluciju koja, štaviše, nije imala za cilj odati počast žrtvama, već ih kompromituje samo da bi se umanjila bošnjačke žrtve – istakao je Duraković.

Za potpredsjednika Skupštine Radomira Pavlovića (SNSD), koji je sazvao sjednicu, je nedolazak ovih odbornika pokazatelj “necivilizacijskog odnosa prema žrtvama”. Pozvao ih je da prisustvuju ovoj sjednici.

Podsjećamo, u Srebrenici će sutra biti obilježeno 26 godina od genocida u kojem je ubijeno više od 8.000 ljudi.

(SB)