Home Novosti BiH JE LI OVO ČOVIĆEVO ZBOGOM IZETBEGOVIĆU: HDZ BiH od Trojke traži dvije...

JE LI OVO ČOVIĆEVO ZBOGOM IZETBEGOVIĆU: HDZ BiH od Trojke traži dvije ključne stvari…

U javnosti se sa velikim zanimanjem prati ko će oformiti vlast na federalnoj i državnoj razini, a prate se i potencijalne koalicije koje će se oformiti u nacionalno mješovitim kantonima poput HNK.

Brojni intezivni razgovori stranaka oko forimiranja vlasti na svim razinama su u toku. U javnosti se sa velikim zanimanjem prati ko će oformiti vlast na federalnoj i državnoj razini, a prate se i potencijalne koalicije koje će se oformiti u nacionalno mješovitim kantonima poput HNK koja gotovo osam godina ima istu vladu. O tome je za RTV HB, stranačku televiziju Čovićevog HDZ-a, govorio predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH u HNK Stjepan Bošković.

Bošković se osvrnuo na proces formiranja vlasti u HNK, kazavši da je još rano govoriti o tome ko bi HDZ-u mogao biti partner, iako je sigurno da će oni predvoditi vlast s obzirom kako su relativni pobjednik i imaju najviše mandata u Skupštini.

Komentirao je i poruke s nedavnog službenog sastanka predstavnika njegove stranke i predstavnika stranaka sarajevske “Trojke”. Poručio je kako će za HDZ BiH najvažnije biti ko će imati većinu u klubu Bošnjaka u federalnom Domu naroda te da će se na toj osnovi tražiti i partneri za vlast.

Politička je odluka da se ispred HDZ-a razgovara sa svim mogućim releventanim parlamentarnim strankama s kojima bi se mogla oformiti kvalitetna većina, a Bošković je kazao da će biti ključno za HDZ izmjena izbornog zakona i rješavanje izbora člana Predsjedništva koja mora biti jedna od agenda buće vlasti u BiH.

Zanimljivo je kako se Boškovićeva izjava poklapa s onim što je nedavno kazao lider SDP-a Nermin Nikšić, naglasivši kako je s Draganom Čovićem još od ranije postigao dogovor da se članovi Predsjedništva BiH ubuduće ne biraju direktno na izborima već u parlamentu.

-O tome smo pričali gospodin Čović i ja puno prije i otprilike smo se složili da bi možda rješenje moglo biti izbor članova Predsjedništva u Parlamentu BiH. Ja mislim da bi pokazali da smo pokazali kako smo ozbiljni, da pokažemo da se može raditi u interesu građana BiH. Nema tačnog datuma sljedećeg sastanka, ali imamo želju da do kraja sljedeće sedmice naše radne grupe sjednu i naprave neki okvir tog programa. Kasnije bi se opet sjedalo na nivou predsjednika stranaka, kazao je Nikšić.

Je li ovo Čovićevo posljednje zbogom koaliciji s Izetbegovićem doznat ćemo uskoro!?

(SB)