Home Novosti “Je li Srbija spremna da ima zajednicu opština sa većinom Mađara, Bošnjaka..?”

“Je li Srbija spremna da ima zajednicu opština sa većinom Mađara, Bošnjaka..?”

U toku napetosti u odnosima između Kosova i Srbije, predsjednik Kosova Albin Kurti odgovarao je na pitanja medija, naglasivši kako se zalaže za dobre odnose, ali bazirane na reciprocitetu.

“Najprije, ne postoje na Kosovu srpske opštine, nema niti albanskih niti srpskih opština. Ima opština sa većinski albanskim stanovništvom, ima i onih kojih su sa većinski srpskim stanovništvom. Ali, one nisu srpske, one pripadaju građanima. Nema opštine po nacionalnoj pripadnosti, pojmovi su vam pogrešni”, rekao je novinarki.

Dodao je kako se zalaže da dobre međusobne odnose između Kosova i Srbije, a koji bi se bazirali na reciprocitetu.

“Ne možeš zatražiti nešto od drugoga ako nisi u stanju da uspostaviš taj zahtjev kao princip odnosa. Da li je Srbija spremna da ima zajednicu opština sa većinom stanovništva koji su Mađari, Rumuni, Bošnjaci u Sandžaku?”, upitao je, dodavši da ne trebaju tražiti od drugoga nešto na šta nisu spremni u svojoj kući.

Podsjetimo, 1. novembra, kosovske vlasti su započele sprovođenje plana o preregistraciji vozila sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaju organi Srbije.

Ove tablice su za Kosovo nelegalne ali su se se do sada tolerisale isključivo u opštinama na sjeveru, gdje živi većinsko srpsko stanovništvo.

Nakon toga su pripadnici Policije Kosova iz redova srpske zajednice, koji su zaduženi za region sjever, odbili da sprovode odluku Vlade Kosova, a zbog čega je jučer suspendovan komandir policije.

(N1)