Home Novosti JE LI VODA CRNOG GUBERA U SREBRENICI I DALJE LJEKOVITA: Hoće li...

JE LI VODA CRNOG GUBERA U SREBRENICI I DALJE LJEKOVITA: Hoće li se ponovo izgraditi lječilište?

Tokom ratnih dešavanja, svi banjski kapaciteti su devastirani, a turizam ugašen. U posljednjih nekoliko godina pokušava se obnoviti banjski turizam.

Ovih dana se uzimaju uzorci vode Crnog Gubera u Srebrenici, na sjeveroistoku BiH, kako bi se utvrdilo da li voda iz obližnjeg izvora ima i dalje svojstva da se napravi lječilište.

Inače, na tom mjestu je prije devedesetih godina prošlog stoljeća bilo lječilište, a ljekovite vode Crnog Gubera su i u vrijeme Austro-Ugarske plasirane u Evropu.

Tokom ratnih dešavanja, svi banjski kapaciteti su devastirani, a turizam je ugašen. U posljednjih nekoliko godina pokušava se obnoviti banjski turizam.

Postoji vjerovanje da su ove ljekovite vode u Srebrenici dobile naziv Guber, jer su liječile i gubu. Legenda kaže da je ovdje došao odred vojnika, zaraženih gubom, okupali su se u rijeci i svi su za nekoliko dana bili izliječeni od opake bolesti.

Srebrenica je poznata po 38 ljekovitih voda Crnog Gubera, od kojih se najviše eksploatiše izvor Velikog Gubera. On se koristi kod liječenja malokrvnosti, jer sadrži 100 mililitara gvožđa na jedan litar. Ova voda služi i za liječenje reumatskih oboljenja.

Na kilometar od Srebrenice nalazi se izvor Malog Gubera, piše Radio Slobodna Evropa. Izvire iz vulkanskih stijena. Koristi se kod stomačnih problema i uništavanja parazita i glista.

Svi izvori ljekovitih voda su u blizini grada. Najčešće se još koriste voda za liječenje sinusa i voda pod nazivom Ljepotica.

Banjski turizam u Srebrenici vrhunac je dostigao osamdesetih godina prošlog stoljeća. Izgrađeni su hoteli i svi neophodni objekti. Godišnje je ovdje boravilo oko 20.000 gostiju. Hotel “Domavija” je tokom rata devastiran i nije u funkciji, piše RSE.

Previous articleHrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje
Next articleNOVE PROVOKACIJE MILORADA DODIKA: U RS-u se neće slaviti 1. mart, neka šalju tužioce na mene
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.