Home Novosti BiH JOSIP BRKIĆ ZALEDIO DODIKA: “Onaj ko bude imao većinu bit će partner...

JOSIP BRKIĆ ZALEDIO DODIKA: “Onaj ko bude imao većinu bit će partner HDZ-u!”

Istaknuo je da je HDZ spreman preuzeti dio odgovornosti kako bi državu približili EU i NATO-u.

Za razliku od lidera SNSD-a, Milorada Dodika, koji je kazao da će dvojac SNSD-HDZ izabrati bošnjačkog partnera, član Predsjedništva HDZ-a, Josip Brkić, kazao je HDZ neće upasti u klopku “Alijanse” ili “Platforme” i da će partner u vlasti biti ona bošnjačka stranka ili koalicija koja bude imala većinu.

“U više navrata vrlo su jasno HNS i stranke okupljene oko njega, rekle da idemo stvarati programske koalicije i odnose s partnerima koji imaju kapacitet i mogućnost da se to provedu od državnog do kantonalnog nivoa. Treba nam jedna stabilna većina da bi upravo radili na dijelu onoga na čemu HDZ inzistira, a to su euroatlantske integracije, vladavina prava i socijalno-ekonomske reforme”, istaknuo je Brkć.

Stranke okupljene oko Trojke, odnosno Osmorke, nedavno su održale sastanak s predstavnicima HDZ-a, ali još uvijek nije jasno hoće li se odlučiti zajedno formirati vlast.

“Najveći dio glasačkog tijela koje HDZ BiH ima u Hercegovini ima i u Bosni, tako da taj naziv probosanske stranke ne odgovara onome što je sadržaj stranaka koje se time kite. Svi oni koji će imati politički stabilnu većinu bit će partneri HDZ-a. Što se tiče ranijih odnosa, HDZ neće dopustiti da upadne u klopku ‘Alijanse’ ili ‘Platforme’ ili da drugima bira i vrlo jasno smo rekli da onaj tko bude imao većinu bit će partner”, kazao je Brkić.

Istaknuo je da je HDZ spreman preuzeti dio odgovornosti kako bi državu približili EU i NATO-u.

Komentirao je i odluke visokog predstavnika, koje su nametnute na dan održavanja ovogodišnjih izbora.

“Visoki predstavnik je u pravo vrijeme stabilizirao odnose i spriječio izborni inženjering. HDZ i HNS apsolutno visoku razinu interesa pokazuju prema malo preostalih Hrvata u Republici Srpskoj. Što možemo činiti u zadatim okolnostima, vodimo računa, ali s ciljem da ostanu i opstanu u BiH”, zaključio je Brkić tokom gostovanja u programu BHT-a.