Home Novosti JOSIP JURATOVIĆ NAKON POSTIZANJA DOGOVORA OSMORKE, HDZ-a I SNSD-a: “Drago nam je...

JOSIP JURATOVIĆ NAKON POSTIZANJA DOGOVORA OSMORKE, HDZ-a I SNSD-a: “Drago nam je što su nacionalističke snage u BiH oslabljene!”

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je pozdravila jučerašnju odluku ministara zemalja EU da podrže dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, navodeći da predstavlja podsticaj za neophodne reforme u zemlji.

O ovoj odluci se oglasio poslanik SPD-a u Bundestagu, Josip Juratović.

“Od izbora početkom oktobra 2022. godine došlo je do nove političke dinamike u Bosni i Hercegovini. Uz podršku EU, međunarodne zajednice i Visokog predstavnika, djelimično je bilo moguće probiti blokade u razvoju državnih institucija. Od tada su postojale neke naznake da se zemlja ozbiljno bavi reformama i planira pridruživanje EU. Drago nam je za demokratske snage u zemlji što su nacionalističke snage oslabljene”, izjavio je Juratović.

“Mi čvrsto stojimo uz Bosnu i Hercegovinu na ovom reformskom putu,” podcrtao je on, te podsjetio da je Evropska komisija identifikovala 14 ključnih prioriteta za reforme u oblastima demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i funkcionisanja državnih institucija koje bi omogućile zemlji da napravi naredni korak i započne pregovore.

“Odlukom o statusu kandidata za Bosnu i Hercegovinu, početkom pregovora o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, uspješnim ponovnim pokretanjem Berlinskog procesa pod kancelarom Olafa Scholza i prvim konferencijama o pristupanju EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, smo od početka ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine napravili ogroman napredak u integraciji zapadnog Balkana u EU”, zaključio je.