Home Novosti Jusuf Nurkić preporučio film “Quo Vadis, Aida?”: Ne želimo osvetu, tražimo samo...

Jusuf Nurkić preporučio film “Quo Vadis, Aida?”: Ne želimo osvetu, tražimo samo pravdu

Jedan od najboljih bosanskohercegovačkih košarkaša Jusuf Nurkić jučer je pratiteljima putem Instagrama preporučio film “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić, opisavši ovo ostvarenje kao nešto što moraju pogledati.

Nurkić je podijelio trailer filma uz kratku poruku:

“Bosna nije samo komad zemlje. Bosna je ideja i vjera da ljudi različitih religija i nacija mogu živjeti u zajedništvu. Bili smo osuđeni na propast, a činjenica da smo uspjeli preživjeti naša je pobjeda. Ne želimo osvetu, tražimo samo pravdu”, napisao je Nurkić.

Podsjetimo, film Jasmile Žbanić ovogodišnji je bh. kandidat za prestižnu nagradu Oscar.

Magazin Variety već piše kako je “Quo Vadis, Aida?” jedan od favorita za osvajanje ove prestižne nagrade, a dramatičar, scenarist i kritičar Mirza Skenderagić komentariše kako mu je vrlo jasno zašto je ovaj film bh. kandidat za Oscara.

“Izrabran je film u kojem je uspješno spojena jedna historijska tema, na nivou holokausta i Jasenovca, s filmskom formom kao umjetničkim djelom, u kojem se niko ne optužuje, niko ne osuđuje, a u kojem se u ličnoj borbi jedne žene oslikava tragičnost jednog zločina, genocida u Srebrenici. To je film koji gledateljima ostavlja jedan trenutak nakon odjavne špice, taj moment u kojem stane vrijeme, da pogledaju onoga s kim gledaju film, nekoga bližnjeg, u kinu ili kod kuće, i izuste ili prešute emociju koja se u njima budi. To je film poslije kojeg ćete poželjeti zagrliti nekoga svoga, a da vas rediteljica na to nije natjerala ili nagovorila”, rekao je Skenderagić u razgovoru za Klix.ba.